В отсъствието на БСП: депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма

  • 01 февруари 2023 10:20

  • 490
  • 5
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна днешният парламентарен ден. Те бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", заяви Румен Христов (ГЕРБ-СДС).

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства. "Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден, ние от "Демократична България" (ДБ) сме приели, че човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика и ще браним това достойнство всеки ден", добави тя.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Станислав Анастасов ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл. "За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по т.нар Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим", смята той.  И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия. "Независимо под какво име е замаскирано , трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи - дали през убийства, изследване или притискане да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои да използват същите прийоми", каза Анастасов. 

На този отбелязваме и Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Той е определен като такъв през 2011 година, по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов. През нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени. Според статистиката са издадени общо над 10 000 в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

До завършването на процесите на Народния съд през април 1945 на смърт са осъдени 2730 души. Датата 1 февруари 1945 г. остава в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
490 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Niki2

2023.02.01 | 11:40

5
ФЕНИКС Когато в душата ти лава напира, тъй както във кратер - бушуващ вулкан, когато отрова в кръвта ти пулсира, внедрена от някой бездушен тиран... Когато си в клопка на завист жестока и тази отрова кръвта ти топи, пропаднал безсилно във бездна дълбока, от низост човешка... Не свеждай очи! Бъди като Феникс, от пепел възкръсвай, от малка искрица разгаряй се в плам и литвай високо, и обич разпръсквай, над дребни душици оставай голям. Пред болни капризи, надменност и его, безброй клевети, злоба, ярост и мъст, не скланяй глава, а уверен, със смелост, издигай над тях благородство и ръст...

2023.02.01 | 11:20

4
Само направеното през комунизма крепи държавата. Днес една улица не можете да павирате. След пет години пак ще сте на дърва и свещи, както са били през 1939.
Niki2

2023.02.01 | 11:17

3
NIKOGA DA NE ZABRAVIM!

2023.02.01 | 11:09

2
по комунизма не се ядяха хле.барки
Niki2

2023.02.01 | 10:53

1
Da napusnech zalata, ozna4ava 4e ne sajeljavach za zverstvata koito si napravil...

Добави коментар

Водещи новини