Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите

  • 27 януари 2023 16:08

  • 502
  • 1
Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове, оформени от депутатите след близо едночасови дебати, обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от "БСП за България" и Иван Христанов от "Продължаваме промяната".  

Целта на предложените промени е създаването на условия за публичност и прозрачност на процедурите по снабдяване с дърва за огрев на местното население, както и намаляване на възможностите за злоупотреби чрез даване на възможност на гражданите да вземат информирани решения, стана известно по време на дискусията в пленарна зала.

Внасянето на предлаганите промени е продиктувано от необходимостта да бъдат ясно определени процедурите за ползване и разпореждане с дървесина от горските територии, като се посочат и минимално задължителните дейности - дърводобив, товарене и транспорт. С това се цели по-разбираемо формиране на цените на дървата за огрев, се посочва още в мотивите.

Ръст на незаконната сеч в горите

Между първо и второ четене са постъпили редица допълнителни предложения, но тъй като голяма част от тях излизат от обхвата на законопроекта, бяха отхвърлени или оттеглени. Част от текстовете и редакционните поправки към тях предизвикаха дискусии в пленарната зала, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
502 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.27 | 22:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини