Николай Милков обеща: България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков"

  • 26 януари 2023 09:06

  • 822
  • 6
© Bulphoto/архив

"България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков" и те вече са в ход", заяви пред БНТ в студиото на сутрешния блок  "Денят започва" служебният министър на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,.

Той заяви, че когато се е случила атаката срещу Пендиков в РСМ първоначално е имало стъписване и са признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков "бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик".

"Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет "Външни работи" в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.

Проф. Овчаров: Да не се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия

Външният ни министър заяви още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари двете страни и основно институциите в РСМ трябва да запазят спокойствие и да се въздържат от каквито и да било провокации, за да се осигури необходимия ред, така че всеки който желае да отиде и да се поклони.

"По отношение на контраатаката срещу евродепутата Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов наратив македонски, който да направи така че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там, които ескалират. Които започнаха с приемането на един репресивен закон там, продължи с палеж, за който беше получена условна присъда, последва стрелба и сега физическа разправа с човек, който е член на българската общност. Там се опитват да ни вменят една поделена вина - от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии", каза Милков.

РС Македония иска да забрани на Ангел Джамбазки да влиза в страната

Той напомни, че в центъра на Френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в РСМ, което е заслуга на президента.

Заяви, че не може да се налага вето на преговорите на РСМ, при положение, че те не са започнали. "Не съм привърженик на вето, но България има през цялото време право на глас", уточни Милков.

Той не пожела да коментира думите на македонския президент Стево Пендаровски, а само каза: "Като доктор по история мога да кажа, че ако има жертви от едната страна - той споменава за 12 човека, аз бих споменал за хиляди души, които са били избити, 300 000 прогонени между двете войни. Сигурно е чувал за "Голий оток", където след Втората световна война са били интернирани и загинали стотици българи, само заради това, че имат българско самосъзнание. Те нямат представа за историята си, защото още не са отворили архивите на тайните си служби, може да им помогнем за това, ако желаят".

Милков смята още, че Съвместната историческа комисия е в постоянен блокаж, но трябва да се направят всички усилия да напредва, защото това предвиждат нашите международни задължения.

Външният ни министър коментира и казуса с българските туристи в Мексико, които са останали затворени на летището с дни без обяснения.

Мексико отказва да приема български туристи

"Допускам, че има редица проблеми, които може да се допуснат по пътя на туристическия поток от самите резервации до ситуацията на място. Може да има грешка също така и от страна на мексиканските власти. Външно министерство сезира веднага посолството ни в Мексико.

"Посолството ни в Мексико предприе стъпките, които трябваше да бъдат предприети веднага - беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани туристическите власти в страната, с което беше поискана пълна информация по случая, за да бъдат изяснени причините и да бъдат прекратени нежелателни практики", каза Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,.

Милков все пак призова българите, които пътуват да внимават за това във ваучерите им да нямат грешки, да говорят с туроператорите, да проверят резервациите и начина, по който са попълнени документите.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
822 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
УКРАИНЬ

2023.01.26 | 11:16

6
ПЕРЕМОЖЕ СЛАВА...., КАААПУУТ КРЕМЪЛЯ...ЗСУ....СЛАВА ...
Шибам евро-атлантически педали

2023.01.26 | 10:03

1
АМА ГИ ПУСНАХТЕ ЗА ЕС, МАЙКА ВИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КУPBИ!
НИЕ ПУСНАХМЕ

2023.01.26 | 11:14

5
ЮГОЗАПАДНИТЕ БЪЛГАРИ ..., МАКЕТО ..НЕ ! ...
СПОРТАЛ

2023.01.26 | 11:12

4
ТЕ ТЪРСЯТ ..., ДА ТИ ГО..НАШИИБАТ ....
УКРАИНЬ

2023.01.26 | 11:11

3
ПЕРЕМОЖЕ СЛАВА ..ЗСУ .... КАААПУУТ КРЕМЪЛЯ....УУРУУД ЛЮЛЯКОВА 19 - 20 ,1003 ...ИЛИ КЪДЕТО И ДА СИ ....КИИР ..
УКРАИНЬ

2023.01.26 | 11:09

2
ПЕРЕМОЖЕ СЛАВА ..3СУ ...., КАААПУУТ КРЕМЪЛЯ .....

Добави коментар

Водещи новини