Депутатите удължиха заседанието си до 15:30 часа

  • 25 януари 2023 13:58

  • 297
  • 0
Депутатите удължиха заседанието си до 15:30 часа
© Булфото (архив)

Народното събрание удължи заседанието си до 15:30 часа. Имаше предложения да продължи и по-дълго, но депутатите се съобразиха с насрочените за днес заседания на парламентарни комисии.

Освен това беше разместена и програмата за днес.

Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, след това изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за съдебната власт. В дневния ред е и проект на решение за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

В момента депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че всеки текст бива редактиран в пленарната зала. 

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт

На първо четене бе приет законопроектът за изменение и допълнение в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Вносител на законопроекта е Министерски съвет.

Въведените промени предвиждат в българското законодателство да се прехвърли част от изискванията на европейска директива във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право. В мотивите към законопроекта се посочва, че с изменението на Директива (EС) 2017/1132 се следва и принципът на еднократност, който държавите членки следва да прилагат в областта на дружественото право.

С Директивата се въвежда изискването за транспонирането на обстоятелствата, уредени с нейното издаване, чрез законови, подзаконови и административни разпоредби, пише още в мотивите.

Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде съкратен на три дни.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини