Антони Тренчев и Коста Кънчев писаха до членовете на Временната комисия за Nexo в НС

  • 20 януари 2023 15:40

  • 1891
  • 5
Антони Тренчев и Коста Кънчев писаха до членовете на Временната комисия за Nexo в НС
© Novini.bg/ Canva

Съоснователите на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев с отворено писмо до Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL. 

Публикуваме писмото без редакторска намеса: 

До г-н Даниел Митов,

Председател на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица.

Nexo постигна споразумение с регулаторите в САЩ - плаща глоба от 45 млн. лв.

ДO Г-н Асен Василев Г-н Божидар Божанов Г-н Гален Монев Г-жа Десислава Трифонова Г-н Златан Златанов Г-н Ивайло Чорбов Г-н Иван Ченчев Г-н Илиян Йончев Г-н Йордан Цонев Г-жа Лилия Недева Г-жа Надежда Йорданова Г-н Петър Чобанов Г-жа Рена Стефанова

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

Nexo приветства всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията, но също така се надяваме тя да изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България.

Едновременно с това още веднъж категорично отхвърляме всички твърдения и внушения, че се занимаваме с потенциално незаконна дейност.

В доказателство на това прилагаме официалното съобщение на компанията, в което информираме, че във вчерашния ден Nexo постигна историческо споразумение с регулаторите в САЩ – с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни, продължили близо две години проверки на дейността на Nexo, касаещи множество аспекти на бизнеса на компанията.

Всичко това обаче хвърля сериозна сянка на съмнение по отношение както на отправените от Прокуратурата на Република България обвинения, така и по отношение на фриволното замесване на чуждестранни правораздавателни органи в този казус.

Изразяваме силно безпокойство относно употребата за политически цели в България на една утвърдена и уважавана компания, каквато е Nexo, която има над 600 висококвалифицирани кадри в България, много от които завърнали се от чужбина професионалисти. Това вреди не само на нашия имидж, но и на цялостната среда за правене на бизнес в България, където очевидно никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на Прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя.

Дейността ни е в съответствие със закона и регулациите, действащи в съответните юрисдикции, на чиято територия оперираме. Прилагаме и следваме стриктни механизми за сигурност и превенция на световно ниво, одит в реално време, включително срещу хипотетични връзки с лица и структури, сочени за финансиращи тероризъм или за заобикалящи международните санкции.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

Ние уважаваме НС на Р България като най-висшия държавен орган и заявяваме готовност да съдействаме на работата на Комисията с предоставянето на факти и документи с цел цялата истина да излезе наяве.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1891 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 20:55

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Генади

2023.01.20 | 16:56

3
Гонят ги от САЩ и ги глобяват 45 млн за "сбогом измамници".

2023.01.20 | 17:44

4
ами не

2023.01.20 | 16:09

1
: ще накараме Nexo да плати 24 млн. долара за нарушаване на щатските закони и банваме компанията за срок от 5 години.....т.е аут от играта!!!!

2023.01.20 | 16:19

2
Написаното от Вас е лъжа.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини