НС прие на първо четене допълнения в Закона за здравното осигуряване

  • 20 януари 2023 09:16

  • 531
  • 1
НС прие на първо четене допълнения в Закона за здравното осигуряване
©

Днешното пленарно заседание започна с декларация от името на парламентарната група на "Възраждане", прочетена от Костадин Костадинов. В декларацията той осъди снощния инцидент в Охрид, при който беше пребит секретарят на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в града. Той отново повтори тезата на "Възраждане", че Северна Македония няма място в ЕС след такива деяния и нападна ГЕРБ, ПП и ДБ, които са вдигнали ветото за членството на западните ни съседи в ЕС.  

След това Народното събрание продължи работа с второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. Без дебати депутатите гласуваха предложените промени. С приетите промени Министерството на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Според приетите текстове МЗ ще може да финансира лечебни заведения за болнична помощ - многопрофилни болници за активно лечение със сто на сто държавно участие в капитала за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и оперативни разходи за осигуряване на ток, вода, парно.

С промени между първо и второ четене бяха допуснати и гласувани изменения и в Закона за здравното осигуряване, разписани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за лечебните заведения. Според приетите разпоредби, когато до влизането в сила на Закона за лечебните заведения, предсрочно е прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от Народното събрание и не е прието решение за избор на нов управител на НЗОК, Народното събрание приема решение за избор на нов управител на НЗОК по новия ред, а срокът, в който Надзорният съвет на НЗОК възлага на подуправителя на НОЗК временно да изпълнява длъжността на управител бе променен от 30 дни на шест месеца.

Втора точка в дневния ред е Законопроект за ратифициране на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените американски щати. Депутатите гласуваха ратификацията на две четения. 

От 2001 г. между българското Министерство на отбраната и Департамента по отбраната на САЩ е в сила Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (US-BU-01). Този документ е основният регламентиращ инструмент за логистичното осигуряване при провеждане на тренировки и дейности, особено във връзка с изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между правителствата на двете страни. Документът установява основните принципи и процедури за осъществяване на взаимното предоставяне на логистична подкрепа, състояща се в осигуряване, при възможност, за страните на материални средства или подпомагащи дейности за въоръжените сили на двете държави. То спомага за повишаване на оперативната съвместимост, боеготовност и ефективност на въоръжените сили чрез осигуряване на логистична военна поддръжка.

Актуализацията на споразумението от 2001 г. и сключване на ново – BGR-USA-02 се налага поради промени в структурите на двете страни, както и с оглед на гарантиране на правната база за пълноценно прилагане на всички възможности, предвидени в документаq посочва в мотивите си вносителят. Ратификацията на споразумението от Народното събрание се налага с цел максимално използване на предвидените в проекта възможности за логистично осигуряване между двете страни, свързано с разпореждане с вещи–държавна собственост.

Документът предвижда възможност за размяна в натура, предоставяне на подкрепа, включително вещи, срещу получаване на аналогични по стойност такива, както и предоставяне срещу заплащане на стойността на вещта или услугата. Тези механизми се използват като средство за логистично осигуряване и подкрепа между съюзни държави в рамките на НАТО, но не са предвидени в Закона за държавната собственост, който изчерпателно урежда възможностите за разпореждане с вещи в управление на бюджетни структури, което налага предприемане на законодателни мерки и налага споразумението да бъде ратифицирано от Народното събрание.

"БСП за България" и "Възраждане" обявиха, че ще се въздържат при гласуването.

Борисов, Нинова, Карадайъ и Янев сядат на една маса за преговори 

Парламентът прие на първо четене единодушно със 121 гласа "за" законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов ("Продължаваме Промяната") и група народни представители. С измененията се цели регулиране на обхвата на Националния рамков договор за медицинските дейности и условията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Създават се условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до дейности от основния пакет, заплащан от бюджета на НЗОК, като се гарантира и осигуряване на медицински персонал в общини с недостиг на такъв. Чрез законодателната инициатива ще се постигне подобряване на достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до медицинска помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. Предлага се и механизъм за осигуряване на справедливи и достойни възнаграждения на медицинския персонал в общински болници и приоритетни болници, които гарантират медицинската помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Днес най-очакваното събитие в НС е лидерската среща за третия мандат. Очаква се на една маса да седната лидерът на БСП Корнелия Нинова, която организира срещата, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от "Български възход". От ПП, ДБ и "Възраждане" обявиха, че няма да присъстват на срещата, а ГЕРБ заявиха, че ще отидат, но няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 11:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини