Комисията по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност

  • 11 януари 2023 17:52

  • 233
  • 0
Комисията по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2021 година. Десет депутати гласуваха „за“, а трима – „въздържал се“.

В доклада се съдържат информация и оценки за вътрешнополитически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в други държави. Анализирани са сложните и противоречиви процеси от вътрешен и външен характер, които са оказали съществено влияние  върху състоянието на националната сигурност, се посочва в мотивите към проекта.

Според доклада опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през 2021 г. произтичат основно от напрежението по оста Русия-Украйна и противопоставянето между държавите от НАТО и ЕС с Русия. Миграционният натиск и нестабилността в други райони на света (Афганистан, някои страни от Африка) продължиха да оказват натиск върху външните граници на държавата и съответно върху държавите от Европейския съюз, се посочва още в мотивите на проекта.

В доклада са представени основните дейности на министерства и ведомства, свързани с констатиране и противодействие на заплахи пред националната сигурност, и с оглед на изпълнение на Стратегията за национална сигурност на страната. Посочени са основни резултати от дейността на службите за сигурност и службите за обществен ред за защита на националната сигурност.

На церемония в София осветиха бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

Приемането от Народното събрание на решение по проекта на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2021 г. ще има и съществено значение за планирането на дейностите по защитата на националната сигурност и реализирането на националните интереси в непосредствена и средносрочна перспектива, се казва още в проекта.

Това е втори опит докладът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, отбеляза секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет ген. Данчо Дяков. Той добави, че докладът е актуален и към днешна дата. Според председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев в доклада има неща, които трябва да се коригират, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини