Енергийният министър допуска, че "Газпром" може да осъди "Булгаргаз"

  • 06 януари 2023 15:16

  • 621
  • 4
Енергийният министър допуска, че "Газпром" може да осъди "Булгаргаз"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това заяви служебният енергиен министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на парламентарния контрол, предаде БНР.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум"  (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". 

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Русия разреши газа да се купува и в чужда валута

Последвайте канала на

Константин Тодоров
621 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2023.01.06 | 18:45

4
Къде, кой и как ще го осъди?
Асен Швестера

2023.01.06 | 16:36

3
....Енергийният министър допуска, че "Газпром" може да осъди "Булгаргаз"..... Еее - ма нали Асен Швестера се кълне, че няма такзиз работи. Що не му вЕрвате?
Иван Василевич д. т. н. от Пазарджик

2023.01.06 | 16:36

2
Господина е без сериозно профилно образование и опит, затова се прави голяма глупост относително АЕЦ. Втори чернобыл?! А с газа, вече е направена, ше плащеме милиарди Сложен е да развали това кое о е останало. Аз си оставам на мнението, че като че в Бьлгария не са останали образовани хора?!
asd

2023.01.06 | 16:34

1
Този е пълен о.лигофрен, откъде го намери летеца едва ли и той знае!

Добави коментар

Водещи новини