ПП искат изслушване на енергийния министър заради подписаното споразумение с Турция

  • 05 януари 2023 13:33

  • 453
  • 0
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Сключването на споразумение между Турция и България и достъп до техни терминали за втечнен природен газ е добро действие. Касае се за капацитет от милиард и половин кубика годишно за период от 13 години. Това обаче е само капацитет за пренос, а не реални количества газ. Това заяви на брифинг пред медиите депутатът от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ Васил Стефанов, обсъждайки подписаното вчера в София споразумение между българската държавна газова компания "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Той постави въпроси, на които заяви, че все още няма отговор: „Първо, защо споразумението за тази междусистемна свързаност между Турция и България бе подписано от „Бурлгаргаз“, а не от „Булгартрансгаз“? Значи ли това, че е постигната неодобрена договорка от „Булгаргаз“ за 13 години, и на каква цена? И друго – какво се случи с търга на „Булггаргаз“ за доставки на природен газ за 2023 г., чийто резултати трябваше да бъдат обявени през декември 2022 г.?“

„И най-съществения въпрос – има ли общо сключването на споразумението между Турция и България за пренасочване на газ от спрения Северен поток 1 и 2 към Турция и така да се създаде газов хъб в Турция? „Булгаргаз“ договорила ли е количества газ, които да влизат от Турция, но произходът им да е турски?“, продължи още той.

„Ние постигнахме реална диверсификация на природен газ чрез интерконектора в Гърция с евтин азерски газ“, припомни той.

По думите му, чисто времево, това споразумение бе сключено точно три дни след края на дългосрочния договор на България с „Газпром Експорт“: „Същият, който едностранно преустанови доставките на газ и се доказа като ненадежден доставчик.“

Подписахме споразумение с Турция за доставка на природен газ

„На тези въпроси още нямаме отговор, министърът на енергетиката е бил само веднъж на блиц контрол, затова и внесохме искане за изслушване, за да получим отговори на тези въпроси", допълни още той.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини