Росен Христов: Важно е да имаме надеждни доставки

  • 30 декември 2022 11:17

  • 605
  • 2
© Novini.bg

За нас е важно да имаме надеждни доставки, защото без атомната електроцентрала българската енергетика няма да може да задоволява вътрешните нужди, да не говорим за износа, който осигурява голяма част от БВП. Това сподели пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския след подписването на договора между българската държава и френската компания "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

По отношение на газа енергийният министър посочи, че не е неочаквано да има по-високи цени на доставките предвид зимния период и голямото търсене.

България подписа договор за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

,,Това, което допълнително оскъпява, е скъпият газ, който беше нагнетен в Чирен и който ние използваме през зимни периоди и влиза в микса'', отбеляза министър Христов.

Опитваме се да договорим максимално добри цени за газовите доставки, както и да изпозваме повече газ и по-малко запаси от Чирен. От октомври месец насам имаме стабилни доставки, нямаме криза с количествата и цената ни е изключително конкурентна, може би една от най-ниските в Европа. Много усилия бяха положени и в пускането на интерконектора между България и Гърция, който пък ни дава възможност да внасяме азерски газ при конкурентни условия, допълни още той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.30 | 12:06

2
platen bokluk kakvi nadejni dostavki ot ne nadejno iadreno gorivo koeto kupihte ti i kirco lenkin

2022.12.30 | 11:23

1
НА РОСКАТА МУ Е КРИВО КАТО МУ ГО НАЧУКАХА АМЕРИКАНЦИТЕ, РУСКИЯ УЙ ОЩЕ МУ Е В УСТАТА ЗАТОВА НЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ

Добави коментар

Водещи новини