Искат оставката на кмета на Пловдив и на Общинския съвет

  • 19 декември 2022 12:20

  • 1001
  • 2
Искат оставката на кмета на Пловдив и на Общинския съвет
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Оставката на кмета на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на и на съветниците от ОбС искат протестиращи граждани на днешната, последна за годината, сесия на местния парламент. Причината е спорни и скандални, според тях, решения на управата на Пловдив, които не са в интерес на града и  жителите му. Кметът не присъства на заседанието на ОбС.

Една от спорните точки в дневния ред касае пробива под Водната палата. Кметът предлага или неговото продължаване или окончателното му спиране, като за обезщетяване на изпълнителите и за възстановяване на разрушената инфраструктура до момента да се отпуснат 750 000 хиляди лева.

Според протестиращите, сумата е скандално голяма, още повече, че проектът беше стартиран без обществено обсъждане. Те обаче заявиха, че този вариант е „по-малкото зло“ от това строежът на пробива да продължи.

Протестиращите донесоха и подписката срещу застрояването на 81 дка на Гребната база. Те са категорични, че нито един проект в града в последните години не е изпълнен, както трябва.

Част от дневния ред на заседанието на ОбС е и предложението на ДБ Пловдив украинските бежанци да ползват бившата Белодробна болница в града, докато имат нужда от закрила и убежище, а не както е в момента – до края на тази година или до приключване на военните действия. На сесията, начело с украинката Наталия Елис, присъстват и украински бежанци, настанени в сградата.

Пловдивчани на протест заради премахване на кръгово кръстовище

Сагата с Панаира продължава и на тази сесия на ОбС, заради поредното събрание на акционерите „Пълдин Туринвест“ за апорта на варненските акции. Местният парламент отново трябва да реши неговия представител да гласува „против“ сделката. В деловодството е постъпило предложение от собственика на Панаира Георги Гергов, в което той предлага ако съветниците кажат „за“ на апорта, Общината да получи 2 % от капитала на дружеството и 6 декара в панаира за изграждане на Опера. От ДБ Пловдив обаче предупредиха, че така опасността градът да загуби 350 дка земя на Панаира е много вероятна.  Предложението им точката да се гласува в началото на заседанието не беше прието и това отново предизвика напрежение в залата и викове „Оставка“, а председателят на ОбС даде 1 час почивка.

ОбС дебатира и безвъзмездното даване за 10 години на къщата на ул. „Бетовен 7“  в граза- паметник на културата, на новосъздадена фондация за създаване на Музей на толерантността.  Като ответен жест общината ще получи сградата на ул. "Княз Александър Батенберг" 38, която ще бъде дадена на пловдивския театър.

Отдаването на терен от 7 дка на Пещерско шосе, отреден за разширение на пътната артерия, за паркинг, отпадна от дневния ред на заседанието.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1001 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Фильо

2022.12.19 | 13:19

2
50 селянина протестират срещу кмета на града-шаш и паника!

2022.12.19 | 12:49

1
А нещо с три букви да искат тия кирета и пиносиовци??

Добави коментар

Водещи новини