Експерт: Ако ЕС не смяташе, че се справяме с охраната по границата, щяха да ни изпратят еврограничари

  • 08 декември 2022 12:40

  • 306
  • 1
Експерт: Ако ЕС не смяташе, че се справяме с охраната по границата, щяха да ни изпратят еврограничари
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Граничният натиск и пробойните през границата от гледна точка на Фронтекс (Европейска агенция за гранична и брегова охрана) не е огромен проблем. ЕС все още вярва, че имаме сили сами да се справяме, иначе щяха да задействат клауза в мониторинга и да ни пратят няколко хиляди европейски граничари да пазят границата ни с Турция.

Това заяви в ефира на "Твоят ден" бившият зам.- вътрешен министър и експерт по гранична сигурност на ЕС Филип Гунев.

"След започването на войната в Украйна се отвори стратегическа възможност да се повдигне въпросът за сплотяването на Шенген в отговор на желанието на Русия за разпад на ЕС. Липсата на дипломатически усилия за търсене на промяна и липсата на постоянно правителство, намали шансовете ни", отбеляза експертът.

Проговори един от журналистите, разследвали стрелбата по мигранти на границата

По думите му истинската причина Австрия и Нидерландия да не искат приемането ни в Шенген е общият проблем с миграцията. "Няма да има никакъв миграционен ефект за тези две страни от отказа да ни приемат. Проблеми с миграцията и границите у нас има, но има и нови механизми, чрез които, по линия на върховенството на закона, да ни спират еврофондовете, ако не се правят реформи по границата", обясни Гунев. 

Според него Фронтекс няма право да не допуска и отблъсква мигранти. "Те са длъжни да приемат молбите им за убежище, да ги разгледат и да ги върнат по надлежния ред, ако съдът прецени така. Затова, когато ги канят да пазят по границите, не ги поставят на първа линия, а на трета. Така мръсната работа ще могат да вършат граничарите на страните-членки", смята още експертът. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шофьор

2022.12.08 | 12:55

1
ние си имаме еврограничари , евро само вземат .

Добави коментар

Водещи новини