Правната комисия в НС гласува промените в ГПК, които правят заповедното производство електронно

  • 07 декември 2022 16:31

  • 368
  • 2
Правната комисия в НС гласува промените в ГПК, които правят заповедното производство електронно
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия в Народното събрание гласува промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които правят заповедното производство електронно. Така официалният дигитализиран препис на изпълнителния лист ще може да бъде издаден само веднъж на хартия. Предложението бе направено от предишния правосъден министър и сега депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова, предаде БТА.

Дигитализирани стават и актовете на съда.

По този ред от ГПК се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва. Това са едни от най-често срещаните случаи, описани в кодекса. Според статистиката от 2020 година съдебната система у нас е гледала над 106 000 подобни дела.

Длъжникът все пак ще може да извършва действия и на хартия. Заявленията за заповед за изпълнение също ще се подават електронно по адреса на заявителя. Това вече ще става до който и да е районен съд. Използването на електронни услуги ще улесни страните и ще разтовари съда, пише в мотивите към текстовете на законопроекта.

Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за промени в ГПК

Текстовете днес бяха гласувани на първо четене и отиват за обсъждане в пленарната зала. Подкрепа за тях бе изразена от съдийската общност, Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

Част от депутатите изразиха несъгласие с някои текстове, затова между първо и второ четене ще има работна група.

Правната комисия ще гледа и на второ четене текстовете в Закона за правната помощ. Той е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се предоставянето на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решаване на спорове като се разширява кръгът от лицата със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ. Хората, които имат право на нея, няма да плащат и съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
368 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.07 | 21:40

2
Аз не бих се показвала с твоя външен вид , но явно си по-нахална отколкото грозна.

Добави коментар

Водещи новини