Поптодорова: Шенгенският въпрос е вътрешноевропейски

  • 07 декември 2022 11:02

  • 434
  • 3
Поптодорова: Шенгенският въпрос е вътрешноевропейски
©
Слушай новината Слушай новината

„Румъния от много време насам има сдържано поведение. Ние продължаваме да слушаме едно и също кратко изречение – „продължаваме преговорите до край”. Трябва да се поучим от тях”.

Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и вицепрезидент на „Атлантическия клуб” по въпроса за Шенген.

„Този проблем, Шенгенският, той е вътрешноевропейски. Това е част от договора за присъединяване и е въпрос, който да се реши между европейските страни. Другият важен ключ – това е отлагане. Не ми се иска България да влезе като следствие от Румъния, която води, а не със собствено достойнство”, заяви дипломатът.

Относно репортаж на Sky News за престрелка на границата, Поптодорова изтъкна, че и българските и турските власти отрекоха да е имало престрелка на границата ни. Тя припомни за линейката, пълна с мигранти, която ден преди това шестваше из София – на стотици километри от границата. 

Хладен душ за България ден преди окончателното решение за присъединяването ни към Шенген

„Във всеки един момент е възможно да има дребни инциденти, които да предизвикат пресилени реакции. Не е този нарочен сирийски бежанец, който със сигурност е инсценирал това задържане. Има редица инциденти, които показват, че трябва да има по-добро укрепване на границата. Трябва ни по-силен капацитет. Решението за България е било взето по-рано”, каза Поптодорова.

Тя призова да започнем да търсим вината тук, у нас. „Нужно е по-добро укрепване на границата, повече човешки ресурс. Имаме и морска граница, която трябва да бъде укрепена. Чисто логистично да огледаме. Човешкият ресурс е също толкова важен, колкото технологичните средства”, каза Елена Поптодорова.

Според нея процесът за приемане на България в Шенген не е затворен.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
434 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Серго

2022.12.07 | 11:10

1
Кремче, ти си мълчи
mmm

2022.12.07 | 11:59

2
Като дойде новия амепикански посланник, всичко ще се нареди.
PaulaFox

2022.12.07 | 17:36

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини