16-ти час депутатите обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс

  • 02 декември 2022 00:31

  • 1144
  • 12
16-ти час депутатите обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Повече от 16 часа вече депутатите обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина.

Точно в полунощ заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев взе думата и обяви, че от ПГ на "Възраждане" искат да се пусне химнът на Република България и "да се прекрати тази седянка". Малко след 00:00 часа в пленарната зала на Народното събрание прозвуча химнът на Република България по искане на ПГ на "Възраждане".

Заместник-председателят на парламента Росен Желязков, ръководещ заседанието, каза, че ще се провери дали има техническа възможност, ако не, ще пусне химна от своя телефон.

ЦИК трябва да предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партиите в НС

Минути по-късно от уредбата в залата прозвуча химнът на Република България и депутатите станаха на крака. 

Преди това бе прието предложението техническо устройство да записва гласа на избирателя, след потвърждаване на избора от машинното гласуване. Редакционното предложение направи Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС, която заяви, че при изготвянето му се е доверила на Божидар Божанов от "Демократична България".

Доверила съм се на г-н Божанов, който потвърди, че това е гаранция, надявам се и вие да го направите, и да спрем окончателно спекулацията с това, че някой нещо иска да краде, най-вече вота на българските граждани, заяви Атанасова. 

По думите ѝ така се създава гаранция, че данните от машинното гласуване ще се запазят и ако някой оспори резултата от преброяването, което по думите й ще се извършва под видеонаблюдение, чрез видеозаснемане от секционните избирателни комисии, в които присъстват всички представители на парламентарно представените групи, ще може да сравни този резултат. 

Според приетите текстове при машинно гласуване избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството за гласуване. Записано е, че избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. Гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се визуализира на екрана на устройството за гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения вот, която се сгъва по начин не позволяващ да се вижда отразения вот, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специална кутия за машинното гласуване. След пускане на бюлетината, избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението, предвиждат приетите текстове.

В хода на дебата Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“, колегите му Калина Константинова, Настимир Ананиев, Надежда Йорданова от „Демократична България“ настояха, че с отпечатването на бюлетини, без да се запазва паметта на машините, на практика премахвало машинното гласуване като  ги превръщало в принтери. Тя определи случващото като „законодателен авантюризъм“. От ПП обвиниха левицата, че те не въвеждат хартиената бюлетина, за да дадат право на избор, а унищожават машинното гласуване, което давало възможност 12 хиляди членове на СИК да броят вота.  

Георги Свиленски („БСП за България“) отбеляза, че машината не е нито принтер, нито нещо, което дава разписки. Гласувате на машината, машината има памет, тя сумира резултата и го гледа ЦИК, гледа го този, който оспорва изборите, а секционната комисия брои това, на  което в един момент викате касови бележки, в друг момент викате разписки, а те са бюлетини по закона, който ще приемем след малко, посочи Свиленски. 
Пленарна зала отхвърли предложение на Асен Василев (ПП) всеки народен представител да може да бъде кандидат за народен представител само в един многомандатен избирателен район. 

След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване, решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс (ИК). "За" гласуваха 121 народни представители, 61 бяха "против" и 25 се въздържаха.

С тези поправки на практика се заличава изискването машината да отпечатва протокол от машинното гласуване, коментираха от "Продължаваме Промяната" (ПП) и от "Демократична България" (ДБ).  До момента резултатите от машинното гласуване в избирателната секция се отчитаха чрез отпечатване на протокол от системата.

Парламентът прие още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване да се броят заедно. Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласуване се изваждат една по една, поставят се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предложението на Асен Василев от ПП към протокола от преброяването на бюлетините да се прилага протоколът от машината за гласуване. Не получи подкрепа и подобно предложение от Божидар Божанов от ДБ. 

Току що гласувахме против двете редакционни предложения, които можеха да извлекат данните от паметта на машините и те да станат публични, посочи Асен Василев. Единственият друг вариант тези данни да бъдат извлечени е да бъдат оспорени в съда резултатите от конкретната секция, отбеляза той. Което, по думите му, означава, че оттук нататък на всички избори ще има 12 хиляди оспорени секции, за да може да се сравнят резултатите от паметта на машината с изброените от комисията.  

Георги Свиленски ("БСП за България") отбеляза, че хората ще имат машина, ще имат и хартия за гласуване, гласът им ще се брои от машината, но ще се брои и от хората. Защо ви е страх да се брои от хората, попита той.

Надежда Йорданова (ДБ) коментира, че се заличава изискването машината да отпечатва протокол и това означава ръчно броене на гласовете и връщане на човешката грешка без допълнителни протоколи. Връщаме отново опашките, кошмарите и недоверието в отчитането на резултатите, допълни тя.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1144 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.02 | 12:36

12
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Перник, ж.к. Изток, бл.64

2022.12.02 | 06:00

9
Дайте да си припомним за бруталнио грозник и бел мангал че за петър стоянов и бивш пръзидент на задаващата се република цигания.
Перник, ж.к. Изток, бл.64

2022.12.02 | 06:04

11
Дали надежда дойчева е по голем мангал и от софка маринова мангал. Раторичен въпрос.
надежда дойчева - гугъл

2022.12.02 | 06:00

10
!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА . Кво видиш на снимката, а тя ми отговори точно така, че мангалка със зло изражение.
Емѝ...

2022.12.02 | 05:56

6
Желанието на башибозука и еничарите да купуват избори е неудържимо. Негласуващите дебили също ги подкрепят.
надежда дойчева - гугъл

2022.12.02 | 05:58

8
Да го наречем но без шесто чувство.
Перник, ж.к. Изток, бл.64

2022.12.02 | 05:58

7
eми , че я съм абсолютно сигурен че ти батал и мангал надежда дойчева не го познаваш че само у задочна практика.
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Дойчева "Катастроф

2022.12.02 | 03:55

1
ДО ЛУКА НОРГЕ, НЕ Е ЧЕСТНО "ЖЕНА" , КАТО НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА ХУБАВА ДА Е ПО ГРОЗНА ОТ ХУБАВЕЦО ЛУКА МОДРИЧ.
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Дойчева "Катастроф

2022.12.02 | 05:51

5
!!! ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От Admin На 17.10.2021 Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева 0 Споделете - Advertisement - За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? Надежда Димитрова Дойчева живее на семейни начала със съдружника си Стоян Иванов Кръстев. Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. Схемата е проста. намира се нуждаещ за извършване на ремонтни дейности в неговия имот като препоръчва фирмата за строителни дейности на Мирослав Иванов „Мега ремонт строй“ да извърши строителните работи. И понеже голяма част от парите трябва да се платят още в началото за да излезе по – евтин ремонта, в схемата влиза Поли Станчева която ви „урежда“ заем. След това оставате без пари, с разбит апартамент и дължими пари към кредитни институции. Групата действа на територията на София от доста време. Тези хора заплашват жертвите си и продължават да извършват престъпленията си. Тук можем да направим и една вметка за лицето Станчева. До неотдавна Полина Станчева беше с фамилно име „ХАМИД“, от където бихме искали да зададем един, не чак толкова нелогичен въпрос: А дали лицето Полина Станчева и братя Иванови не се познават отдавна? Надяваме се медиите да отново активно да се включите и да разобличите престъпната група както го направихте с Поли Станчева. Ние сме пострадали и живеем в страх и това е ясно, но много други могат да пострадат и да останат без стотинка с висящ заем и без дом. Припомняме, че всичко започва от фирмата за недвижими имоти на Надежда Дойчева която свързва клиентите с останалите престъпници с цел измама. !!!
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Дойчева "Катастроф

2022.12.02 | 05:32

4
КАК БРУТАЛНО ГРОЗНАТА МАНГАЛКА НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА Е НАМЕРИЛА НИСША ... У ПРЕСТЪПНИО И ИЗМАМЕН СВЯТ.
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Дойчева "Катастроф

2022.12.02 | 05:26

3
!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА . Кво видиш на снимката, а тя ми отговори точно така, че мангалка със зло изражение.
Перник, ж.к. Изток, бл.64

2022.12.02 | 05:21

2
ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От Admin На 17.10.2021 Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева 0 Споделете - Advertisement - За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? Подобни публикации Каналджията Станко качил афганистанците, защото му… 16.10.2021 Ангел Бончев не е взел и стотинка от… 16.10.2021 Мирослав Димитров Иванов Надежда Димитрова Дойчева живее на семейни начала със съдружника си Стоян Иванов Кръстев. Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. Схемата е проста. намира се нуждаещ за извършване на ремонтни дейности в неговия имот като препоръчва фирмата за строителни дейности на Мирослав Иванов „Мега ремонт строй“ да извърши строителните работи. И понеже голяма част от парите трябва да се платят още в началото за да излезе по – евтин ремонта, в схемата влиза Поли Станчева която ви „урежда“ заем. След това оставате без пари, с разбит апартамент и дължими пари към кредитни институции. Групата действа на територията на София от доста време. Тези хора заплашват жертвите си и продължават да извършват престъпленията си. Тук можем да направим и една вметка за лицето Станчева. До неотдавна Полина Станчева беше с фамилно име „ХАМИД“, от където бихме искали да зададем един, не чак толкова нелогичен въпрос: А дали лицето Полина Станчева и братя Иванови не се познават отдавна? Надяваме се медиите да отново активно да се включите и да разобличите престъпната група както го направихте с Поли Станчева. Ние сме пострадали и живеем в страх и това е ясно, но много други могат да пострадат и да останат без стотинка с висящ заем и без дом. Припомняме, че всичко започва от фирмата за недвижими имоти на Надежда Дойчева която свързва клиентите с останалите престъпници с цел измама.

Добави коментар

Водещи новини