ЦИК трябва да предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партиите в НС

  • 01 декември 2022 21:23

  • 1079
  • 2
ЦИК трябва да предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партиите в НС
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Централната избирателна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, в т. ч. за въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори, решиха депутатите с част от приетите на второ четене текстове от Изборния кодекс.

Депутатите приеха поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. "Достъпът по ал. 1 не се предоставя 10 дни преди изборния ден", предвиждат приетите редакции.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини

Не бе прието предложението на "Възраждане" ЦИК да определя условията и реда за извършване на видеозапис в секционните избирателни комисии, без да се нарушава тайната на вота, през целия изборен ден, включително и при преброяването на гласовете във всички секционни избирателни комисии, като видеозаписът се записва върху технически носител, който се приобщава към изборните книжа, техническото осигуряване на видеозаписа се извършва от Министерския съвет.

Мая Йорданова
1079 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 23:23

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.01 | 22:41

1
ГЕРБ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини