НС продължава с второто гласуване на промени в Изборния кодекс

  • 01 декември 2022 09:19

  • 314
  • 0
НС продължава с второто гласуване на промени в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

Народното събрание започна работа с гласуване на 16-те обсъдени миналия петък параграфа от Изборния кодекс (ИК). След това депутатите ще продължат да дебатират по следващите текстове от ИК.

Досега мнозинството в НС гласува за запазване на район „Чужбина“. Остана и старият режим за разкриване на секции извън страната при 40 подадени заявления, като ГЕРБ не подкрепиха своите предложения за отпадане на район „Чужбина“ и за увеличаване на прага за разкриване на секции след подаден и минимум 100 заявления.

Завишаване на броя на заявленията подкрепиха само от БСП и един депутат от ДПС.

Единодушно, с 220 гласа "за", депутатите подкрепиха да няма вече кабини за гласуване, като те да бъдат заменени с паравани, като такива ще има и при хартиеното, и при машинното гласуване.

Мнозинството отхвърли предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, в които да се броят хартиените бюлетини след края на изборния ден.

Депутатите решиха още декларациите да продължат да се попълват пред изборните секции. Беше отхвърлено предложението на ПП за попълване на декларациите пред членовете на СИК.

"Продължаваме Промяната" поиска отлагане на разискванията по Изборния кодекс за днес, след като парламентът гласува първите 16 параграфа от кодекса, които бяха обсъдени на близо 11-часово заседание миналия петък. Искането беше на Мирослав Иванов (ПП). То бе подкрепено от 93 -ма народни представители, 122-ма бяха против.

Иванов предложи парламентът да продължи с проект на решение за изменение на решение на Народното събрание, с което се възлага на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Мотивът му бе, че тази точка е важна за хората и е в синхрон с дневния ред на обществото. Парламентът да започне работа по нещо, което ще се отрази пряко върху живота на българските граждани, обясни Иванов.

Искрен Митев (ПП): БСП връща хартиената бюлетина, която единствено ще облагодетелства ГЕРБ

Йордан Цонев (ДПС) направи обратното предложение - депутатите да продължат с промените в ИК. На първо четене сме успели да гледаме почти всички данъчни закони, така че през следващите около 20 дни ще можем да приемем окончателно всички тях на второ гласуване, успокои той колегата си от "Продължаваме Промяната".

Последвайте канала на

Калина Христова
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини