"Български възход" при президента: Бъдещото правителство трябва да се базира на ясно коалиционно споразумение

  • 28 ноември 2022 14:23

  • 1325
  • 10
© Булфото (архив)

От  началото на тези консултации измина вече месец. Предоставих достатъчно време на  парламентарно представените партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Не виждам резултат в тази посока. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на консултациите с „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“. 

Вместо да се ангажират със съставяне на правителство, да се занимават с проблемите, които пряко касаят българските граждани и да се фокусира върху законите от Плана за възстановяване, попълване на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони. Парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основен приоритет на обществото ни, както и четири часовият спор за наименование на закона дълбоко се съмнявам. Вашата парламентарна група има своето място в парламент. Бих желал да чуя вашата оценка за възможността този парламент да излъчи парламент. Вашата оценка за дневния ред на Народното събрание и какви мерки за излизане от кризата бихте подкрепили. Заявихте готовност за диалог с всички партии. Какви приоритети ще следвате, посочи Радев. 

Ние сме най-малката група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на останалите партии. Искам да заявя това, че нашето поведение е устойчиво. Това коментира лидерът на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но" Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен

От самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни линии. Напротив зададохме тон диалог и сътрудничество и надявам се повечето партии са оценили като тон за конструктивен разговор. Проблемите са много. Именно решаването на проблемите на хората са важните въпроси, които трябва да бъдат адресирани, да бъдат предлагани и да се осъществяват. Най-важното решение да е да се събере мнозинство, което да подкрепи кабинет. Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси, каза още лидерът на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но". 

Последен кръг на консултациите при президента за съставяне на кабинет

По думите му усилията на партията са насочени в посока – създаване на възможности за диалог. 

Най-важното е да се създаде мнозинство, което да подпрепи правителство. В този диалог трябва да се дадат практичните решения, които да бъдат прилагани в следващите месеци. По отношение на кризите и перспективата на България през следващите месеци и години. Има въпроси свързани с членството в Шенген и Еврозоната, които са по-фундаментални от ПВУ. Той е важен инструмент, но според мен не е определящ. Въпросите свързани с инфлацията и цената на живот са по-важни от непосредствените политически задачи, които се опитваме да извадим на дневен ред. Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост, добави Янев. 

За нас от „Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но“ разговорите за съставяне на кабинет са основополагащи. Справим ли се с тази задача Народното събрание ще има врене и за Изборния кодекс, и за ПВУ и за проблемите на обществото. Нашите усилия са насочени този диалог да даде резултат. За нас като нова партия в този парламент не е от значение кой ще бъде водещият в тази коалиция. Българските граждани искат управление, коалиция, която може да се роди в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до третия, кризисен, мандат отново включва разговори между всички партии, отбеляза още Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен

Той коментира и създаването на експертно правителство. 

Дори правителството да бъде е експертно трябва да бъде подкрепено от партиите. Не можем да излезем от конструкцията да имаме правителство, което не е подкрепено от партиите. Водеща трябва да бъде конструкцията, начина на формиране на правителство и приоритетите, около които ще се водят разговорите. Чуваме различни варианти как това би могло да стане. Този тип коалиция трябва да се базира на споразумение с ясно разписани правила, приоритети, които касят дневния ред на обществото. Правителството и коалиционното споразумение вече е въпрос на технологии коя партия с кои експерти ще предложи да участва в него. Тук дебатът отива дали ще бъдат лица от ръководствата на тези партии. Към този момент това не е толкова важно. В момента трябва да се преценят кои са приоритетите. Важно е да се излъчи контактна група, която да изготви тези приоритети и на по-късен етап да се извадят личностите, които ще участват в този кабинет, посочи Янев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1325 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
????

2022.11.28 | 17:54

10
Г-н ПРЕЗИДЕНТ, попитахте ли "Другарят" Янев, КАК си ОБЯСНЯВА НАБУТВАНЕТО му в "парламента", на него самият и "неговият възход"?!?!?! Не се ли СРАМУВА, поне малко?!

2022.11.28 | 17:04

6
Румен Радев ще спаси България от соросоидните идиоти.

2022.11.28 | 17:32

9
Радев е виновен за цялата помия с неговия юмрук, разделението и омразата и създаването на харвардската фалшификация.

2022.11.28 | 17:30

8
Русия ще спаси света от алчните и безбожните. Живите ще победят мъртвите. Слава на Русия!
PaulaFox

2022.11.28 | 17:23

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.28 | 15:53

5
кажи как спечели процентите в последните минути и защо си в комбина със стефан софиянски!!!
баба гицка

2022.11.28 | 15:38

4
Само ГЕРБ и Борисов ще оправят нещата в България.
Sarbeca Z

2022.11.28 | 14:39

1
Всички тези бок.луци от снимката унищожават и затриват 1300-ната история и слава на България !

2022.11.28 | 15:07

3
А какво я е6е рашистка продажна сърбоманска кypва от пирот историята на България?
SOS!

2022.11.28 | 14:56

2
Хунта!

Добави коментар

Водещи новини