Работодателите на среща с ПП: Подкрепяме удължителния закон за бюджета

  • 11 ноември 2022 15:01

  • 618
  • 2
Работодателите на среща с ПП: Подкрепяме удължителния закон за бюджета
© Novini.bg

Работодателските организации подкрепиха подхода с удължителен закон, изхождайки от създалата се практика миналата година. Така се постъпи, когато нямаше редовно правителство. Това заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев по време на среща с представители на "Продължаваме промяната".

Той отбеляза като причина за по-ниския очакван дефицит неизпълнението на капиталовата програма. Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на (ПП) не отрече това, но посочи, че освен това, приходите ще са с около 2 милиарда лева повече от очакваното. "Към момента всички заеми, които са взети, стоят в сметката на правителството в БНБ. Нямаме използвани средства за заплати и  пенсии и най-вероятно към края на годината няма да имаме. Заемите ще бъдат изцяло за капиталовата програма, ако въобще бъдат ползвани", посочи той.

Финансовият министър смята за невъзможна инициативата на БСП за прекрояване на бюджета

Василев отбеляза, че в изложението на Васил Велев е стояло предположението, че ще има редовен кабинет, което по думите му най-вероятно няма да се случи. "Миналата година, когато бе приет удължителният закон, беше 13-ти декември и нямаше време. Имаше и гарантиран редовен кабинет, който вече бе започнал работа по подготовката на бюджет, който беше  приет през февруари. Ако влезем в хипотезата да няма редовен кабинет, няма да има време да се прави бюджет от нулата. Еда бюджетна процедура от този тип е месец-месец и половина. Тогава общата ни цел за влизане в Еврозоната ще бъде осуетена, защото това няма как да стане с удължаващ закон", коментира той.

Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и президентът да кажат на хората, че няма да има увеличение на пенсии и заплати

Мария Минчева от Българска стопанска камара отбеляза, че за бизнеса е най-важно да има предвидимост и редовен бюджет. "Най-важното е, че бюджетът е еманацията на политиките, които се правят от едно правителство. Политическата криза за нас е много по-притеснителна от това, че ще действа същият бюджет", отбеляза тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
618 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЕЛЕВ

2022.11.11 | 17:42

2
НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИКОЙ И НИЩО :)
Предатели

2022.11.11 | 15:18

1
Жалки лицемери . Хората едвам живеят , а те си философстват : " Да бъде или да не бъде " ? !

Добави коментар

Водещи новини