България и Турция започват работа за намаляване на времето при преминаване на влаковете през граничните пунктове

  • 10 ноември 2022 14:09

  • 282
  • 1
България и Турция започват работа за намаляване на времето при преминаване на влаковете през граничните пунктове
© МТ

България и Турция започват работа за намаляване на времето при преминаване на влаковете през граничните пунктове. Това стана ясно по време на среща между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с генералния директор на Турските държавни железници Хасан Пезюк, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

В рамките на дискусията двете страни изразиха общо мнение, че е от съществено значение увеличаването на стокооборота, което ще доведе до развитие на икономиките на България и Турция.

Министър Алексиев: България работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа

В разговорите с турската делегация заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски подчерта, че е необходимо приоритетно да се даде тласък на интермодалните влакове, което ще позволи рентабилност в сроковете на доставки. Той апелира за ускоряване на дейностите по проекта за трансграничното сътрудничество и транспортният коридор по направлението изток-запад.

„В момента двете железопътни администрации на България и Турция работят за увеличаване до двадесет и четири влака на денонощие, преминаващи през граничните преходи“, каза Папукчийски.

Заместник-министърът отбеляза, че новият железопътен граничен преход между България и Турция, по линията Ямбол - Лесово - турска граница ще отговори на нуждите на пазара и ще облекчи трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле. Той посочи, че българската страна работи активно по модернизирането на железопътната инфраструктура по направлението сръбска граница – София – Пловдив – турска граница.

В началото на този месец на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" започна изграждането на две нови специализирани входящи трасета за хладилни камиони и стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Увеличаването на броя входящи трасета за товарни автомобили от 10 на 12, както и реорганизацията на входящия товарен трафик, ще увеличат пропускателната способност на ГКПП "Капитан Андреево" и съответно ще намалят времето за изчакване на вход в страната, подобрявайки транспортната свързаност. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 15:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини