Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство

  • 08 ноември 2022 14:07

  • 524
  • 2
Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство
© Getty Images/Guliver

Много е важно България да има работещо правителство, което да защитава интересите на страната ни в Европейския съюз от позицията на ясна политика и ясна стратегия за страната. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование пред български медии на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която се провежда в египетския град Шарм ел Шейх, предаде БТА.

Според прогнозите на МВФ през 2023 г. се очаква забавяне на растежа в големите икономики като Китай, САЩ, държавите от ЕС. Вероятно половината от страните членки на ЕС ще бъдат в рецесия догодина, а може би и за по-дълъг период от време, каза Георгиева. По думите ѝ глобален растеж от 2,7 процента е най-ниският растеж, който се регистрира в последните десетилетия. По-сериозен е проблемът с борбата с инфлацията, коментира директорът на МВФ, заяви Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Според нея инфлацията се е превърнала в най-голямата пречка за икономическо развитие и засяга особено тежко по-бедните хора. Затова централните банки нямат друг избор, те трябва да повишават лихвените проценти, така че да може тенденцията на инфлация да бъде обърната в правилната посока. Високи лихви, съчетани с висок курс на долара, оказват сериозно отрицателно влияние върху развиващите се икономики и развиващия се свят, отбеляза Георгиева. 

Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик

Тя подчерта, че МФВ идва на форума на ООН за климата с конкретни приноси - първо интегрираме климатичните теми в макроикономическата политика и в нашите дискусии с отделните страни, и второ - създадохме нов финансов инструмент. За първи път в историята си МВФ предоставя дългосрочни кредити за структурно трансформиране като размерът на фонда е 40 млрд. долара. Засега имаме много голям интерес към него, тъй като това е източник на добри лихвени условия, каза Георгиева.

Светът днес се намира в много трудно време, очакваме 2023 г. да бъде особено тежка година. Има риск да забравим тези важни теми и ако го направим, ще подкопаем основните за растеж и благоденствие на света, заяви Георгиева. По думите ѝ климатичните изменения оказват голямо въздействие на макроикономическата и финансовата стабилност и в същото време преходът към новата климатична икономика отваря големи възможности за растеж и за заетост.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
524 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:54

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.08 | 19:19

1
ко? не

Добави коментар

Водещи новини