Има ли връзка между говореното на служебни министри за разследвания срещу висши политици и формирането на редовен кабинет?

  • 07 ноември 2022 08:27

  • 3562
  • 3
Има ли връзка между говореното на служебни министри за разследвания срещу висши политици и формирането на редовен кабинет?
© Novini.bg/ Canva

В последните седмици членове на служебното правителство на президента Радев не спират да говорят по темата, че срещу сериозни политически играчи, стояли много високо в държавата, които и сега са част от политическия живот, се водят разработки за финансови злоупотреби и корупция, свързани основно със строежите на големи инфраструктурни обекти.

Най-деен в това отношение е служебният вътрешен министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г.. Той първи обяви пред БНТ, че очаква съвсем скоро резултатите от проверките. "В момента огромен процент от тези производства се движат и аз очаквам следващите седмици да излязат резултатите под формата на обвинителни актове - в това число и за магистралите, в това число и за чувалите, в това число има и доста интересни и сериозни разработки, които касаят включително и сериозни политически играчи, в това число доста тежки криминални производства по линия на наркоразпространение", обяви той пред обществената телевизия. 

Иван Демерджиев: Има разработки срещу големи политически играчи, очаквам скоро резултатите

В парламента Демерджиев пък разкри, че парите, предвидени за построяването на АМ "Хемус", са отишли на съвсем друго място – за построяването на хотел. "Не мога да разкривам повече подробности по разследването за АМ "Хемус". За мен е важно, че изпълних обещанието си, че кръгът от лица по това производство ще бъдат установени и привлечени към отговорност, и че този кръг ще се разшири – е, разшири се от двама на девет", посочи пред журналисти служебният вътрешен министър. 

Министър Демерджиев: Вместо за АМ "Хемус", парите за построяването ѝ са отишли за строеж на хотел

Вчера, в интервю за БНР, Демерджиев заяви, че има сериозни данни за извършвани нарушения, свързани с движение на финансови средства от политици, включително лидери на партии. Министърът добави, че разследванията са напреднали и те „набъбват с всеки ден“.

Демерджиев: Лидери на партии се разследват за финансови злоупотреби

Министърът на регионалното развитие Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по също е активен по темата. "Целият участък от Нова Загора до Ямбол на АМ "Тракия" вероятно ще трябва да бъде ремонтиран основно. Това са около 30 км. След около година ще е нужен основен ремонт и на участъка от Нова Загора до Стара Загора. Направихме проверка на лот 2 и 3 съвместно с Министерството на вътрешните работи. Това, което установихме, е, че част от асфалта липсва. Асфалтът трябва да е 220 милиметра. Пробата от асфалта показва, че в различните участъци той варира между 190 и 200 милиметра. Имаме загуба в общия слой. Износващият слой трябва да бъде 4 см, този е от 32 до 34 милиметра, а на места и 30 милиметра", обяви той в ефира на БТВ.

Министър Шишков: Част от асфалта на АМ "Тракия" липсва

Същите думи Шишков повтори и пред камерите на БНТ. "Взетите проби от настилката в отсечката на автомагистрала „Тракия" между Стара Загора и Ямбол показват, че част от асфалта липсва. От Нова Загора до Ямбол има голяма загуба на материал. Колкото повече материал е спестен, толкова по-бързо се амортизира магистралата“, категоричен бе служебният регионален министър. 

Иван Шишков: Липсата на асфалт води до предсрочен ремонт на АМ "Тракия"

"Част от материалите за АМ „Тракия“ не са от тези, които трябва да бъдат. Каквото е възложено за нея, така и за всички други магистрали, това сме получили", заяви арх. Шишков отново в ефира на БТВ. 

Министър Иван Шишков: Част от материалите за АМ „Тракия“ не са от тези, които трябва да бъдат

Вчера, в интервю за NOVA, министърът обяви, че "има даване на пари за обекти, които са строителна илюзия. Това говори, че едни пари са раздавани, без да е ясно кога ще бъде построена магистралата и кога ще бъде проектирана. Това става с възлагането на държавата. Основният проблем е начинът, по който държавата е възлагала и ремонтите, и строителството на инфраструктурни обекти".

Регионалният министър: Раздавани са пари за обекти, които са строителна илюзия

Цялата активност по темата на двамата служебни министри предизвиква интерес в обществото и медиите, но изниква и един интересен въпрос. Дали говореното за разследвания срещу големи политически фигури и извършените от тях евентуални финансови злоупотреби, не е обвързано с формирането на редовно правителство и няма за цел да принуди ГЕРБ да станат по-диалогични и отворени към идеята да потърсят коалиция с ДПС и БСП? Гласуването в петък в парламента и връщането на гласуването с хартиена бюлетина показа, че трите партии имат общи интереси и могат да намерят общ език. Тепърва предстои да разберем дали една такава нова тройна коалиция ще се реализира и под формата на редовен кабинет.

Срам и позор: Тройна коалиция върна хартиената бюлетина

Последвайте канала на

Novini.bg
3562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.07 | 08:39

1
Спокойни сме, с тия прокypори и мъдистрати, нашите политикани са в безопасност от правосъдието завинаги. Особено с новата "хартиена коалиция".

2022.11.07 | 11:17

2
А ПП и Служебните правителства извън разследването ли са?
PaulaFox

2022.11.07 | 11:39

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини