Кметът на Велико Търново: Местните власти намират решения, дори когато държавата няма такива

  • 23 октомври 2022 16:13

  • 587
  • 3
Кметът на Велико Търново: Местните власти намират решения, дори когато държавата няма такива
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

През последните три години ни сполетяха различни кризи, но общините показахме силата си, останахме опора не само на хората, а и на държавата.

Това каза днес председателят на УС на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, при откриването на Годишната среща на местните власти в курорта "Албена", предаде БТА. Според него местната власт винаги е била на първа линия, намирайки решения на въпроси, за които дори държавата няма такива.

Закъснява стартът на третия програмен период, каза още Панов. Според него през отминалите години кметове и съветници са натрупали опит и са усвоили прилагането на европейските политики на местно ниво.  Той подчерта, че през годините НСОРБ е давало предложения за решения и призова сега, при старта на новия програмен период, да бъдат избегнати грешките, допуснати през предходните.

Кметът на Велико Търново очаква всяка община у нас да има проблеми с отоплението през зимата

Като грешка на централната власт Панов посочи централизацията на европейския ресурс за ВиК сектора. Дружествата са разкопали градовете ни, а хората се сърдят на нас, няма да приключат тези проекти до края на другата година, като има риск да загубим ресурса, каза кметът. По думите му затова местната власт трябва да обяснява същността на този проблем както на гражданите, така и на централните администрации.

Сред спешните задачи за общините, които трябва да бъдат решени съвместно с държавата, Панов открои приключването на отминаващия програмен период. Според него трябва да бъде постигната задължително индексация на цените в строителството. "УС на НСОРБ проведе разговори с три правителства и три парламента защо е нужно да има индексация, днес документът е факт, но е несъвършен, а прилагането му ни заплашва със санкции", посочи Панов. 

Крайно време е да спрат постоянните промени в управляващите органи, каза още Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново,. Като много лош пример той посочи факта, че ръководителят на програмата „Региони в растеж“ е сменян пет пъти за една година. Системата на европейското финансиране е строго формална, правилата са сложни, и са нужни експерти, а не хора, които само бегло са чували за оперативни програми, каза председателят на НСОРБ.

За Плана за възстановяване и устойчивост той отбеляза, че в него са включени 57 инвестиции, от които 19, на стойност 5,7 милиарда лева, могат да бъдат определени като общински. Четири поредни кабинета проявиха нежелание да ангажират общините с изготвянето на Плана, посочи Панов. Според него сега, когато е одобрен, се виждат много минуси от това, че местните власти са били пренебрегнати. „Правят се опити ние да дофинансираме санирането на сградите, поети са ангажименти от наше име – да правим амбулатории, да търсим медицински персонал, да градим Младежки центрове“, предупреди Панов.

За реализирането на Плана той каза още, че вече има сигнали от общини, че специализираните им администрации нямат капацитет да работят по него. Приключваме един програмен период, започва новият, хората са натоварени и затова трябва да намерим общо решение на управленско ниво, посочи председателят на НСОРБ.

Сдружението на общините с искане за 21% ръст на бюджетите

Той изрази задоволство, че в партньорство с МРРБ е приключен проблемът със списъците на приоритетните инфраструктурни проекти на общините. „В списъка на приоритетните са включени 234 обекта на обща стойност малко над 406 милиона лева. Предложихме на МРРБ да се финансира 50 на сто от стойността на одобрените, като парите бъдат приведени до края на годината“, обясни Панов. По думите му общините могат да започнат да сключват споразуменията си за финансиране на проектите от следващата седмица. Той допълни, че НСОРБ ще настоява задължително в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за останалите 50 процента от нужните инвестиции в проектите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
587 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гербокуец

2022.10.23 | 22:04

3
Е кво намери простотутка
PaulaFox

2022.10.23 | 17:54

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Бичето

2022.10.23 | 17:35

1
явен крадец и мошеник ,че разкопа целият град .....

Добави коментар

Водещи новини