Депутатите с пореден безуспешен опит да изберат председател на НС

  • 21 октомври 2022 12:08

  • 4621
  • 33
Депутатите с пореден безуспешен опит да изберат председател на НС
© Булфото, архив

Трети пореден ден депутатите се опитват да изберат председател на парламента. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурите си: съответно Росен Желязков и Никола Минчев. 

"Надявам сте да сте поспали и да сте по-будни и по-разумни", обърна се председателстващият заседанието Вежди Рашидов към народните представители. 

Въпреки този призив, и петата процедура за избор на председател бе неуспешна.

Ето и гласовете при балотажа, след като от първи опит при петата процедура пак нямаше прието предложение.

Йордан Цонев (ДПС) – 103 „за“, 101 „против“ , 22 „въздържал се“

Кристиан Вигенин (БСП) – 75 „за“, 125 „против“, 25 „въздържал се“

Ето и как гласуваха депутатите преди това:

Йордан Цонев (ДПС) – 103 „за“, 100 „против“ , 23 „въздържал се“;

Кристиан Вигенин (БСП) – 73 „за“, 108 „против“, 45 „въздържал се“;

Цвета Рангелова („Възраждане“) - 27 „за“, 95 „против“, 94 „въздържал се“.

"Положението вместо да се влошава, става безнадеждно", коментира Вежди Рашидов. 

Трети ден в опит да бъде избран председател на Народното събрание

Припомняме, че вече трети ден народните избраници правят опит да изберат председател на най-висшия законодателен орган у нас. Партиите на няколко пъти се събираха на председателски съвети, но единственото постигнато на тях беше успокояване на тона на разговорите. В течение на вчерашния деня ГЕРБ-СДС оттегли своя кандидат Росен Желязков от надпреварата, но и това не реши кризата. „Възраждане" също оттеглиха номинацията на Петър Петров. В емоционална реч Вежди Рашидов също оттегли номинацията си. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че партията ѝ отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев. Така беше обявена дълга почивка и днес точно в 10:00 часа бе дадено началото на поредното ново обсъждане за избор на председател на парламента.

Кадър: Булфото

Изказвания преди първото гласуване днес: 

„Ситуацията е достатъчно сериозна след два дни на обсъждане, в които кандидатите мълчахме. Първия ден някой говореше, че ще ни изгонят със сопи. На третия ден дори не предизвикваме омраза, а подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Колкото и всеки от нас иска да е верен на избирателите си, както го разбира, мисля, че всеки един от нас в тази кампания разказваше на избирателите какво ще направи, когато влезе в НС, какви законопроекти ще внесе, как ще гласува. Това не е свързано само с това дали ще има, или няма да има правителство. Дори когато си опозиция, работещ парламент ти дава възможността да защитиш това, за което са те изпратили тук избирателите. За да се случи всичко това, парламентът трябва да работи. И в критични ситуации съм намирал начин да направя така, че парламентът да стига до решение. Това е основната мотивация, която имах, съгласявайки се да се кандидатирам за тази позиция. Това, което мога да ви предложа, е да направим така, че председателят и заместниците да работят в условията на консенсус. С други думи всеки един заместник-председател да участва активно в работата на парламента. Гласуването, което предстои, е последното, в което участвам. Ако ме подкрепите - казах какво можете да очаквате от мен, ако не - след това ще търсим някакви други решения, но се опасявам, че прозорецът на действие все повече се свива“, каза от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин.

Иванов (ДБ): Предлагаме деполитизиране на процеса, за да имаме председател на НС

Кадър: Булфото

„Нямам притеснение относно това откъде би дошла подкрепа за мен. Вигенин също да няма притеснения, защото той беше външен министър на България 4 години с мандата на ДПС. Няма нищо страшно. Приех номинацията на моята парламентарна група, защото идеята на парламентарната група на ДПС беше в условия на много остра конфронтацията между двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Имаме институционален блокаж, не политическа криза. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили, че би била възможна. Превърнахме това в най-политическия дебат. Смятат ни за луди. Не само, че не ни разбират, а ни смятат за лудите. Няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически или някаква други причини. Съзнавайки колко е тежка ситуацията, приех тази номинация. 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала“, заяви от своя страна Йордан Цонев.

Кадър: Булфото

„Не съм от номинираните и не правя изказване, за да порицая някого или да похваля друг. През последните дни говорихме за съгласие, възможности, пътя оттук-нататък, говорихме за консенсус. До днес не бяхме говорили за рискове само, че чухме в едно от изказванията "щета и риск“. В изказването на един от претендентите за гласовете на всички нас, който се опита да се абстрахира от лошия тон в първия ден на избор и заговори за парламентаризма като такъв. От ден първи, а и не само аз и моите колеги говорим за парламентаризма като такъв. Само че вече ми се ще да напомня, че тези, които днес говорят за парламентаризма като такъв, аплодираха думи в пленарната зала, че парламентът е отвън на улицата. Ние имаме памет за тези неща. Какво друго ни каза г-н Вигенин? Щетите и рисковете, които биха се поели. Кое е по-голям риск? Още един ден България да има блокирана законодателна власт или оценката за риска, която той поема с евентуалната подкрепа на две парламентарни групи в българското Народно събрание?“, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ и попита дали 1 милион българи сумарно, гласували за ГЕРБ-СДС и ДПС, са „щета“ и „риск“.

Вигенин отговори с думите: „Понякога се случва да си говорим и да не се разбираме. Или да не искаме да се разберем. Уважавам всеки един български гражданин, който гласува и участва в политическия процес, без значение за коя от политическите сили. Уважавам и вашата парламентарна група, г-жо Атанасова, без значение дали ще гласувате за мен, или не“.

Тома Биков: Големият проблем е, че политическата система е тотално блокирала

След тези изказвания, Вежди Рашидов се притесни, че отново се влиза в задънена улица и предупреди, че верният път не е този.

Според Асен Василев решението е просто. „Трябва да намерим човек, за който 121 от хората, присъстващи в тази зала, могат да натиснат „за“. Гласуването с „против“ и „въздържал се“ не дават решение. Призовавам, ако няма кандидат, за който да можете да гласувате „за“, поне предложете такъв“, добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4621 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2022.10.21 | 13:08

33
gerb bsp i dps starite igra4i se obedeniha boje gospodi ami korni nali na drugite izbori 6te posledva6 u4esta na slavi i kompania
PaulaFox

2022.10.21 | 12:55

32
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.10.21 | 12:24

26
РАДЕВ ДА ПРАВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И ДА ИЗРИТА ВСИЧКИ COPOCOИДНИ КУPBИ OT БЪЛГАРИЯ!
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.10.21 | 12:54

31
ТИ ЕВРОАТЛАНТИК ЛИ СИ?
Баце

2022.10.21 | 12:35

28
Радев е най голямата корва, след макяти!

2022.10.21 | 12:53

30
Когато не става с еволюция, върви към революция с oчистeни комунисти. Някои xopa не разбират от дума.
Груда

2022.10.21 | 12:42

29
Извинявайте, но тези хора защо са там ? Надявам се Едропа да се намеси, защото явно Ганьото си знае само Ганьовщината и далаверите !
ЗОРАН

2022.10.21 | 12:29

27
пълни идиоти,боли ги оная работа за народа.За пореден път се вижда че от партии и Парламент файда никаква

2022.10.21 | 11:45

12
И това е прекрасно. Във времена в които от парламента се иска да ни вкара във война, да затворим последното работещо нещо - енергетиката, да се откажем от правен, военнен и икономически суверенитет - не ни трябва парламент.

2022.10.21 | 12:22

25
Само кредити ще взимат!
Zatvor

2022.10.21 | 12:21

24
Ne mogat da se razberat koi kolko trebva da krade

2022.10.21 | 11:51

15
БСП ОЩЕ ВЧЕРА РАЗВАЛИХА ДОБРИЯ ТОН ..., КОРНЕЛЕ ИЗЛЕЗЕ...И ТУРИ ВСИЧКО ПОД НЕЙНАТА КОФА ЗА ПОМИИЯ ..., КОЯТО ИЗЛЯ ПАК В ПАРЛАМЕНТА...., ЛЛОШИ ХОРА СА БСП .....ЛОШИИИИ ..., И НАКРАЯ БОРИСОВ ИМ БИЛ ВИНОВЕН ..., ЕЕЙ ТВА Е КОМУНИЗМА У ТИКВИТЕ ИМ ....., ТРЯБВАЛО БОРИСОВ ... ДА СА СЕ МАХАЛ......, БРЕЕЕХ .... .., ДОРИ И ТИЯ ДВАМАТА В МОМЕНТА ПО БНТ .. ДЕЛИЙСКИ ..И ОНЯ ДРУГИЯ ...., ИСКАЛИ БОРИСОВ ДА СЕ МАХАЛ ..... УУУУУУ ....., ТОЙ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ...БЕЕЕ ....ЕЕЕЙЙЙЙ..... КОМУНЯГИ В БНТ .....ЕЕЕЕЕЕЕ ......, .... ТАКА ЛИ БНТ РАЗБИРАТЕ ПЛУРАЛИЗМА.....¿.. .. ЩО НЯМА И ДРУГИ КОМЕНТАТОРИ....¿.....
Щото

2022.10.21 | 12:19

23
ПП плащат точно тия да са там в БНТ .
БНТ

2022.10.21 | 12:18

22
Са КОМУНЯГИ .
ДПС, герб ,

2022.10.21 | 12:13

18
Са демократично общество , другите са битови селяндури и клюкари , мразители на демокрацията , нацията и дори на България .
ДПС, ГЕРБ

2022.10.21 | 12:14

19
Са демократично общество , другите са битови селяндури и клюкари , мразители на демокрацията , нацията и дори на България .

2022.10.21 | 12:14

21
Сега остава д се гушнете с янев и израждане и правителството готово.

Добави коментар

Водещи новини