Димитър Стоянов: Днес на МС бяха взети две много важни решения за отбраната

  • 20 октомври 2022 12:25

  • 713
  • 2
©

Днес на Министерски съвет бяха взети две важни решения за отбраната.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет служебният военен министър Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва.

"Едното решение беше са създаване на набирателна сметка по проекта F-16. Това беше един от ангажиментите, които поехме, когато встъпихме в длъжност. Тази набирателна сметка е от изключителна важност за Министерството на отбраната, защото знаете, че в края на годината остават едни финансови средства, които се връщат в централния бюджет. При тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерството на отбраната и те ще бъдат различни и отделни от средствата, които се отпускат всяка година по държавния бюджет", разкри той. 

"Второто решение бе за създаването на сметка във федералната резервна банка в Ню Йорк. Такива две решения на МС има през 2021 и 2022 година, но заради прекратяване на дейността на предишните Народни събрания тези решения са останали без последствия. В резултат на това България е загубила над 10 млн. щатски долара. Това са много средства, които биха дали глътка въздух за модернизацията на армията. Създаването на тази сметка е по международен договор и този договор трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Отправяме апел към НС възможно най-бързо да ратифицира този договор", призова Стоянов.  

Димитър Стоянов: Има спешна нужда от финансиране и модернизация на армията

"Очакваме на 1 ноември да пристигнат нашите колеги от Испания с до 8 самолета "Евро файтър". Те ще останат до 23 декември. това е съвместно дежурство по охрана на въздушното пространство, а не е само носене на дежурство от испанските военновъздушни сили. Практикували сме го и друг път. Правено е и с Испания, правено е и с Италия", добави служебният военен министър по повод предстоящата мисия на еър полисинг с Испанските военновъздушни сили. 

Филип Епитропов
713 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Локи

2022.11.02 | 19:40

2
Народът е против, парламента за. Ясно е кой е предал националните интереси.
PaulaFox

2022.10.20 | 19:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини