Доц. Лозанов: Извращение е това, че толкова дълго ни управляват служебни правителства

  • 18 октомври 2022 12:48

  • 704
  • 2
Доц. Лозанов: Извращение е това, че толкова дълго ни управляват служебни правителства
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На изборите хората показаха, че няямат нужда от нищо, защото в нищо не вярват. Има огромна липса на доверие и пропаст между избиратели и политици.

Това коментира пред Нова нюз психологът доц. Маргарита Бакрачева. 

Затова е важно усилията на политиците да се обединят и да чуят от какво имат нужда хората. Не от нещо конкретно или от някакви балони,  или разочароващи обещания, колкото от конкретика и реални резултати, посочи тя. 

Политолози: Очаква ни политическо лицемерие в НС

Служебните правителства са като резервна гума и е извращение да са толкова продължителни. То всичко започва извън логиката с тези правителства, смята доц. Георги Лозанов. 

Не може да има правителство, защото няма устойчиви консенсууси в обществото, посочи още той.

Според него липсват два основни консенсуса  - прозападната ориентация и антикорупцията. На думи го има, но дълбоко в себе си хората имат нагласата, че това не е кой знае какво подкупа. 

Когато човек отива на избори, той се стреми да избере сигурността. А отрицателния вот, на който сме свидетели, е просто последица на това, което гледаме от години - измамени очаквания, посочи доц. Бакрачева. 

Проблемът на нашите партии е, че те не умеят да се обновяват отвътре, смята проф. Ивайло Дичев.

Именно това според него предизвиква появата на нови и нови формации.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
704 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 14:58

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
К. Мишев

2022.10.18 | 13:57

1
На практика България се намира в конституционна криза. Невъзможност да се съставят стабилни редовни правителства и дълги периоди на абсолютна власт на президента, който управлява без парламент и без какъвто и да е било контрол. Президентът става абсолютен монарх. Пред следващите народни събрания стоят две важни задачи. Промяна на конституцията и премахване на служебните правителства. Съществува и вариантът да има назначени служебни правителства, но без да се разпуска парламента. На практика след предсрочни избори има за известен период парламент при управление на служебно правителство. И министрите са подложени на парламентарен контрол. Съвсем естествено е същото да бъде положението и преди изборите. Втората задача е да бъде даден бонус от допълнителни народни представители на формацията, която е спечелила най-много гласове. Така е в някои демократични държави. От една страна това ще спомогне за създаването на стабилни и работещи правителства, а от друга страна - ще накара партиите да създават широки предизборни коалиции в стремежа да спечелят най-много гласове в бъдещия законодателен орган. Така ще се върнем към здравословния двуполюсен модел. Разумно би било паралелно с това да бъде вдигната изборната бариера на 6 или 8 процента. Това са моите две стотинки.

Добави коментар

Водещи новини