Антоний Тодоров, политолог: На Радев може да му се наложи да назначи и още един служебен кабинет

  • 01 август 2022 18:59

  • 2225
  • 8
Антоний Тодоров, политолог: На Радев може да му се наложи да назначи и още един служебен кабинет
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Президентът е избрал предпазливост и умереност. Няма опит за налагане на конфронтация в политиката. Не виждам съществени отстъпки от това, което видяхме и в предишните служебни правителства. Това каза в интервю за “Още от деня” политологът проф. Антоний Тодоров.

По негово мнение, на Радев може да се наложи да назначи и още един след този служебен кабинет. "Президентът е в нелека ситуация. Изборите бяха предизивкани от конфликт в управляващата досега коалиция - тази, на която президентът разчиташе преди това. Радев е малко по-въздържан в случая. Президентът очевидно е обмислил внимателно политическия баланс в служебния кабинет. От БСП са хора, които станаха известни с критичната си позиция спрямо лидерството на Корнелия Нинова като председател на БСП", коментира още политологът. 

Той определи като "пресилено" твърдението на Нинова, че Радев е част от хората, които са свалили кабинета “Петков”. Според него, острите критики на държавния глава към досегашните управляващи, обаче, не са били най-добрия му ход. 

Нинова скочи на Радев: Той е част от групата, която свали действащото правителство

"Не вярвам да има рязка промяна в сферата на енергетиката. В самия ЕС постепенно страна след страна се оказва в ситуацията на България, ние просто бяхме сред първите. Не е много лесно да се излезе от тази зависимост. “Газпром” е ненадежден източник. България трябва да търси дългосрочни решения. Отново ще се възбуди темата не само за други доставчици на газ, но и за други източници на енергия", смята политологът. 

"Монд": След падането на кабинета България навлиза в период на нестабилност

Той очаква да се отвори въпросът за нови ядрени мощности.

"Не очаквам България да промени геополитическата си ориентация, имайки се предвид избора на президента за министър на външните работи. Познавам го лично от 50 години. Внушаването, че е възможна такава геополитическа реориентация е част от едни опорни точки, които се опитват да прокарат тезата, че е нужно в България да има ясно изразено евроатлантическо правителство. Тезата беше лансирана най-вече от страна на ГЕРБ, които се опитват да избягат от своята изолация", каза още Антоний Тодоров. 

Теодора Павлова
2225 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.08.06 | 14:37

8
05.08.2022 Илиян Василев: Г-н Радев, призивът служебното правителство ”да не допусне въвличането ни във война” е фарисейщина Илиян Василев Господин Радев, опитите ви да представите като неутрална позиция призива към служебното правителство ”да не допусне въвличането ни във война”, което е равнозначно на отказ да се подкрепи жертвата, и инструкция да се спрат доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна, е фарисейщина. Вие много добре знаете, че липсата на боеприпаси е главен ограничител на отбранителната способности на украинската армия, и тези доставки играят ключова роля. Вие играете в полза на Русия и желаете нейния успех и окупация на Украйна. Дори не го криете. Нито сме били неутрални, нито сме. Вие и Борисов ангажирахте България на страната на Русия, точно както Богдан Филов и цар Борис III ангажираха България във Втората световна война на страната на Хитлер. България ВЗЕ страна и подпомогна пряко и този път агресора - Русия в подготовката на тази война. Филов и царя, поне се въздържаха до последно и само пряката заплаха от нахлуване в България на хитлеристката армия, ни принуди да се присъединим към хитлериската коалиция. Вашите действия нямат принудителен характер, те са по убеждение. Вие и Борисов сте съоттговорни за избухването на войната, защото при вашето президенство и правителството на Борисов България САМА ФИНАНСИРА Турски поток, който ликвидира украинския транзит като ключов сдържаш фактор за тази война. Именно зависимостта на Русия от транзита през Украйна работеше безотказно в продължение на години и Путин не смееше да я нападне. Като президент на тази страна, вие сте съотговорен за тези 3 милиарда лева, с които улеснихте сегашните военни престъпления, факт, който рано или късно ще се разследва. Най-малкото, което България днес може да направи е да компенсира тази престъпна политика, да измие срама и помогне на жертвата да устои на агресията, за която сами сме помогнали с инвестицията в Турски поток. Да, с наши пари, при вашето президенство. Всяка политика и политик трябва да се имат стабилна морална основа. Вашата е пробита от компромиси, угодничество на руски интереси и откровен страх, които би трябвало да са унизителни за честта на всеки български офицер, камо ли генерал. Вашите действия и тези на назначеното от вас служебно правителство са пряка заплаха за националната сигурност и членството ни в ЕС и НАТО. Илиян Василев
Гхйхгфд

2022.08.02 | 22:35

6
Ще трябват още години докато българина разбере че трябва да си отстоява мнението
Цццццьцц

2022.08.02 | 22:36

7
Нали затова ги избира народа за да се допитват до народа
Нйккфде

2022.08.02 | 22:31

3
То още от сега се вижда че ще има още служебни кабинети Няма да е още един
Тйкйбхрдд

2022.08.02 | 22:33

5
Не всички избиратели в България е разбрала къде сме в момента
Жххфгййгг

2022.08.02 | 22:32

4
Още един ще има

2022.08.01 | 20:17

2
А не ти ли минава през акъла че озверял и гладен народ може да посети едни складове на военните и да видиш убити крадливи политици ?Глада е по-силен от тока и оловото !

2022.08.01 | 20:05

1
Не само още един, а поредица от служебни кабинети и накрая президентска република и директно в Евразия.

Добави коментар

Водещи новини