Доц. Киселова: С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство

  • 04 октомври 2022 10:11

  • 1766
  • 6
Доц. Киселова: С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Началото на по-следващата седмица президентът ще свика новоизбраното Народно събрание. С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство. Това коментира специалистът по конституцинно право доц. Наталия Киселова за "Твоят ден".

Тя сподели, че служебният кабинет ще продължи да функционира през времето докато се сформира редовен. "Ако се стигне до невъзможност да се направи това, Радев трябва да издаде нов указ за съставяне на служебен кабинет, макар и съставът му да бъде същият. Може би е нужна промяна във формата и реда на провеждане на консултации, за да се търси формула за правителство, избрано от НС", посочи Киселова. И допълни, че президентът няма да бърза с връчването на мандатите, а ще даде възможност на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да реализира своя. А ако този парламент не успее да сформира мнозинство, най-ранната дата за избори би била 2 февруари.

Доц. Наталия Киселова: Очаква се поне четирима от народните представители да се избират от чужбина

"ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще търси теми, по които има консенсус и ще преговаря с различни партии", смята експертът. 

Според проф. Пламен Киров ЦИК трябва да обяви избраните, като ще има кандидати, избрани от 2 района, които трябва да изберат единия. "Това ще се развие в рамките на седмица. След това "Държавен вестник" обнародва списъка с депутати, а до един месец след изборния ден президентът трябва да свика парламент. Впоследствие се пристъпва към процедура за сформиране на правителство. Още на следващия ден след първото заседание на НС може да започнат консултации с партиите", обясни той.

По думите му тъй като няма парламентарна група с пълно мнозинство ще бъде доста сложно, а президентът ще трябва да бъде медиатор на разговорите между партиите. "Мисля, че Радев ще се постарае максимално бързо да приключи процеса с консултациите. Той има и право по всяко време да промени състава на служебното правителство. България е твърде малка държава, за да бъде управлявана от твърде много хора", подчерта проф. Киров. И добави, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са единствените губещи на тези избори.

Росица Валентинова
1766 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.10.04 | 22:42

6
Тази кисела е симпатизант на ББ и Доган
PaulaFox

2022.10.04 | 11:13

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 10:54

4
ДА, РАЗБИРА СЕ, ПРАВИТЕЛСТВО НА ДПС И БОЙКО БОРИСОВ СЕКРЕТАРКА НА МУСТАФА

2022.10.04 | 10:53

3
ГЕРБ ОБИЧАТ ФАНТАЗЬОРИТЕ ХАХА
Слава на РУСИЯ!!!

2022.10.04 | 10:29

1
Некакъв гербераско-депесарски кабал се е образувал и яко пазарува депутати, но не е ясно как ще мине номерът. Само кypвата янев не стига за "национално-отговорно" правителство.

2022.10.04 | 10:30

2
а другите засега са твърдо против.

Добави коментар

Водещи новини