Плевнелиев: Сделката с облигациите ще се отрази на хората и на бизнеса

  • 03 юли 2012 15:19

  • 930
  • 4
Плевнелиев: Сделката с облигациите ще се отрази на хората и на бизнеса
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното поздрави правителството и финансовия министър за успешната сделка на страната ни  еврооблигациите и заяви, че това ще се отрази и на семействата, и на бизнеса в България, защото ниските лихви по държавните облигации са предпоставка и за ниски лихви за хората и за фирмите.

Това каза държавният глава, който днес завършва двудневното си официално посещение в Германия, на брифинг след срещата си с германския президент Йоахим Гаук.

Вчера България пласира емисия облигации за 1 млрд. евро на международните финансови пазари при лихва от 4,25 процента. Плевнелиев подчерта, че България е символ на култура на стабилност и на финансова дисциплина и това се изплаща и получава подкрепа. България имаше смелостта да се обърне към най-тежкия, но и към най-истинския съдия - това са пазарите и аз поздравявам правителството,министърът на финансите за резултата, които те постигнаха, заяви президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното коментира, че лихвите на международните пазари са оценка за риска на държавата и когато имаме по-ниска оценка на риска от две трети от европейските държави, когато рискът е минимален, би следвало и финансирането за семействата и за фирмите като цяло да отрази ниската степен на риск. Правителството е дало всичко от себе си да подкрепи този процес и имаме реални резултати, сега е въпрос и на действия в системата на България, посочи президентът. Той каза, че в България имаме силен регулатор в лицето на БНБ, който с адекватните си действия работи за високата оценка и ниският риск, имаме правителство, което е фокусирано във финансовата дисциплина и това също допринася за високата степен на доверие. Президентът изрази надежда и българските банки да имат правилните проекти, които да раздвижат и чрез които да започне да се "наливат" пари в икономиката.

Плевнелиев посочи, че вижда потенциал и реализацията на нискорискови национални програми могат да бъдат генератор на растеж. Такива са програми, които подкрепят енергийната ефективност, малките и средните предприятия, публично-частните партньорства в инфраструктурни проекти. На срещата с президента на Германия Йоахим Гаук българският държавен глава каза, че е представил идеята за създаване на музей на Държавна сигурност в България като възможност за осмисляне на тоталитарното минало. Плевнелиев каза, че темата за осмислянето на тоталитарното минало и комунистическия режим за него е важна и с действията си като президент е показал, че ще се опита тя да бъде оставена в историята. Президентът Плевнелиев посочи, че идеята е да се "сложи" ДС в музей, така както беше направено със социалистическото наследство. Идеята е съвместна с министъра на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 и за реализацията й ще се работи в следващата година и половина-две, посочи Плевнелиев. Искам милиони българи да видят какви са били методите, какво е правила ДС, как го е правила и един музей ще ни свърши прекрасна работа от тази гледна точка, коментира Плевнелиев. Той е поканил президента Гаук, който е е бил начело на комисията за разкриване на досиетата на ЩАЗИ, да присъства на откриването на музея.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
930 4

Коментари 4

Добави коментар
Муабет да става

2012.07.04 | 14:11

3
Росене, Росенее!Таа работа май не е като онаа!Строиш на 300 евро, продаваш на 1000 евро и хоп Великия бизнесмен Росен.Тука далаверата е за бая повечко и май на всички ще ни излезе през носа!Филма вече е доста стар.Гледали сме го още през 1996г., ама както върви ще ни се наложи да гледаме и 2-ра серия.
Жоро

2012.07.04 | 16:03

4
Че той, ако не поздрави правителството, кой?:) Нали те го натикаха на поста;)
ПОЛЕЗНО И ИНТЕРЕСНО....

2012.07.04 | 14:11

2
Хубаво ни завбавляваха тези дни – жега, биричка и сеир…Един спори кой е гей, какво е гей и има ли гей-парадът почва у нас. Втори гледа и залага на футболни мачове. Трети се чуди дали и София няма да пламне откъм Бистрица, поради това, че Суперменът-премиер не прелетя лично с две цистерни под мишници, за да сложи край на заплахата от раз. А какво ни спестиха медиите или по-скоро го пуснаха елегантно между гръмките заглавия във вечерните емисии?Спомнете си къде работи и каква заплата вземаше Хер Флик – министърът на парата, преди да дойде и да започне да ни убеждава, че излизаме от кризата и че живеем все по-добре? А, не беше ли в Световната банка?А знаете ли колко хиляди долара заплата взема един банкер в сравнение с левчетата на един български министър? Да не ви мъча повече – ето каква е сметката към края и кой ще я плати: „Парламентът ратифицира договорите с частни банки във връзка с емитирането на облигации на стойност до 950 млн. евро. Документите предвиждат България да емитира държавни ценни книжа на международните пазари в размер до 950 млн. евро.“Разбирайте: Подписваме едни хартийки, а те (даже не казват точно кои са „те“) ще ни пратят едни зелени числа на централния компютър в БНБ. След това обаче държавата ще вдигне данъците, за да може да се разплаща с нашите труд, пот и сълзи.„Парите са за покриване на главницата и последната лихва по сделката с външния дълг, сключена през 2002 г.“ Разбирайте: Това е рефинасиране. Всеки, който е рефинансирал дори малък потребителски кредит, знае, че това е синоним на пладнешки грабеж, който се състои в това, че с начислените лихви новият заем се увеличава и постепенно те превръща в икономически роб и практически глупак. Този казус е разгледан писмено още във Вавилонския Талмуд (има го преведен на английски език в интернет) и определен като форма на претъпелние, заедно с кражбата, измамата, злоупотребата с доверие и др. Реално никакви свежи пари няма да влязат в държавата – само ще покриваме стари дългове, които по стара традиция илюминатската фамилия на Кобурготите натрупа за пореден път на наш гръб. „Средствата, получени от пласирането на ценните книжа, ще бъдат от съществено значение при осигуряване на необходимия финансов ресурс за посрещане на предстоящия падеж през 2013 г. на Глобалните облигации на България.“Тук авторът си противоречи, след като само един абзац по-горе каза, че „парите са за покриване на главницата и последната лихва по сделката с външния дълг“. Идеята явно е да се замажат очите на хората и да ги убедят колко необходим е бил заемът за живота на нациията. Сякаш не можем да живеем без няколко зелени числа на един компютър в БНБ, които никога дори не сме виждали.
Лаик

2012.07.04 | 14:11

1
Хер Флик вече 3г. ни убеждава, че немаме проблем да получим външно кредитиране! При това положение не мога да не се запитам: 1/Защо Облигации, а не нов кредит с доста по-ниска лихва!? 2/Защо това се прави няколко месеца преди парламентарните избори!? 3/Защо се обявяват за успех прогнозите на банките контрагенти!? Ясно, е че техния интерес предполага да продадат повече хартийки, за по- голяма комисионна. Не е ли по-логично да се изчака и да се види какъв е реалния интерес и разбира се какви са реалните сделки!? Плевнелиев би трябвало много добре да знае, че едно е да обявиш цена 800 евро/на квадрат, съвсем друго е да получиш примерно 600!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини