Началникът на отбраната се срещна с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол

  • 12 септември 2022 15:01

  • 680
  • 0
Началникът на отбраната се срещна с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща днес, 12 септември, с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в длъжност през юни тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Адмирал Ефтимов акцентира върху стратегическото значение на Черно море за страните в региона и НАТО в контекста на настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. Той подчерта, че България остава ангажирана в подкрепата си към колективните усилия за осигуряването на безопасно и свободно корабоплаване. „Отговорност на страните-членки на Алианса от Черноморския регион е да гарантират свободата на движение и безопасността на морския трафик, търговските пристанища и военноморските бази“, изтъкна началникът на отбраната. Той бе категоричен, че през годините военните лидери от региона са подчертавали многократно критичната важност на Черно море за националната и колективната сигурност.

 

На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч разгледаха процеса на отбранителното планиране на НАТО, мерките за повишена бдителност и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, както и инициативата за засилено предно присъствие в отговор на войната в Украйна.

Адм. Емил Ефтимов: Планът за развитие на армията трябва да бъде актуализиран с новата реалност

Акцент беше поставен и на развитието в сухопътния домейн по отношение на възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на НАТО. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч обсъдиха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид.

В рамките на визитата си в нашата страна новият командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол ще се запознае с текущото състояние и подготовката на батальонната бойна група.

Константин Тодоров
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини