Бивш екоминистър: Няма да останем на студено през зимата

  • 08 септември 2022 18:00

  • 1079
  • 5
Бивш екоминистър: Няма да останем на студено през зимата
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Не е чак толкова трагична ситуацията с природния газ. Европа няма да остане без газ през зимата. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съветникът на европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

Хранилищата на Европейския съюз са почти пълни, предприемат се множество мерки за намаляване на консумацията, смяна на горивата, а и цената на газа има ефект на потискане на потреблението. Няма да останем на студено, но цените ще са високи. Трябва да се вземат мерки. България вече е взела такива мерки с енергийните компенсации, заяви Попов.

Високите цени и енергийната криза трябва да се поемат солидарно, което не значи, че трябва да се даде поравно на всеки на киловатчас. Защото, ако например някой отоплява къща с площ 150 квадрата, ще получи много по-голяма компенсация, отколкото някой, който едва плаща да му свети крушката. Много е важно, когато се дават енергийни помощи, те да са таргетирани, а не да се дават еднакво, посочи бившият екоминистър.

В България газът е една относителна малка част от енергетиката и страната ни е в много изгодна позиция да се справи с газовата криза. Тази малка част се раздува до небесата. Диверсификацията не е само това откъде да се вземе газ. От "Газпром" не трябва да се взема, защото дружеството се използва за оръжие и когато говорим с "Газпром", все едно преговаряме с военното министерство на Русия. Правителството трябва да изпълнява много стриктно всички точки по съществуващите договори, за да не сме изложени на бъдещо съдебно преследване. С това трябва да се приключи с "Газпром", подчерта Юлиан Попов.

Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1079 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.08 | 20:06

5
Този дурак всъщност казва , че на топло ще са само богатите ! Топлото и светлото ще е скъпо ! Народът ще е на тъмно и студено !
Еми...

2022.09.08 | 18:20

1
Проста и ясна е работата. Имаме договор, правим заявки, те не се изпълняват, съдим нарушителя и толкоз.
Еми...

2022.09.08 | 19:57

4
Ти точно немаш пекарна да се косиш, путьо.

2022.09.08 | 19:34

3
Тъпо Еми,нали се разбрахме да не ни доказваш колко си просто и да се заемеш с нещата в които си най добра,правенето на изкуни дудуци и кавали.

2022.09.08 | 19:34

2
И едно дело продължило години,как точно ще ни стопли и ще подгрее пекарните.

Добави коментар

Водещи новини