Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ

  • 08 септември 2022 14:13

  • 3296
  • 9
Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в Европейския съюз заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания. Хората, в голяма част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те искат да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, защото цените започнаха да падат. Икономическите наблюдатели очакват тенденцията да се задълбочи, най-малкото защото вече Европа е запасена с газ. Цените стигнаха висините, защото имаше липса и защото всеки, без да има единна и координирана политика в ЕС, купуваше колкото може повече и търсенето вдигна цените". Това каза пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13488

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски държави: "В не малко от тях предстоят избори и това недоволство на обществото няма как да не се отрази на поведението на политическите елити, които гледат да си осигурят изборна победа. Това имам предвид, като казвам, че може да има пропукване на единството в ЕС".

Според него няма промяна в тактиката на руския президент: "Наблюдавахме движение на цените на газа още през миналата година - много преди да започнат военните действия. Това показва, че става дума за отдавна планирана операция. Чрез недоставянето на Европа на договорените количества Путин започна да покачва цената на газа на борсите, увеличи търсенето и се стигна до това, което наблюдаваме от пролетта насам. Вероятно това ще продължи".

"Газпром": Страните от ЕС са намалили доставките на руски газ с 48% от началото на годината

Димо Гяуров коментира и развитието на войната на Русия в Украйна: "Според мен не става дума за целенасочен обстрел на АЕЦ "Запорожие", а за водене на бойни действия в близост". 

Той подчерта, че има риск от инцидент при обстрел в района на атомната централа, който не е необходимо непременно да е в резултат на директен удар.

"Руската страна целенасочено се опитва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от енергията, която тя произвежда, поне да нанесе вреда на украинската икономика, като спре доставките на ток от тази централа", смята Гяуров.

Неговата прогноза е за продължителна и бавна война, която не се знае кога и как ще може да бъде разрешена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3296 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Еми...

2022.09.08 | 18:45

8
Ни един от плановете на путин досега не се е реализирал, освен ограбването на простите рушняци. Но те са прости и не им прави впечатление, както на българските тиквички не им правеше впечатление грабежът на тиквата.
Hui do koljano

2022.09.11 | 05:26

9
Еми бръсната лиси от долу

2022.09.08 | 14:32

2
Ебльоооо, Путин подава газ , толкова колкото е поръчано, това че газ недостига , проблемът си е е в твоят телевизор

2022.09.08 | 18:41

7
мъдуркоооо, нашата газ , договорената, къде е?
Динко

2022.09.08 | 18:25

4
Този игноранте пръдльо откъде изпълзя !

2022.09.08 | 18:40

6
досега беше на гости в майка ти.
Явор

2022.09.08 | 14:25

1
Проамериканска марионетка! Поредният продажник!

2022.09.08 | 18:39

5
ей, нещо напоследък пропускате да споменавате Сорос...
европейски мамул

2022.09.08 | 17:35

3
поредния фитил с интервю-то газ ще им ано наккава цена и кой ще плаща - с твоята заплата си окей на хранилката

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини