Министър Зарков обсъди в Норвегия изграждането на новия затвор

  • 30 август 2022 15:06

  • 724
  • 1
Министър Зарков обсъди в Норвегия изграждането на новия затвор
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, посланикът в Кралство Норвегия Вера Шатилова, представители на МП и ГДИН, проведоха работни срещи с представители на Норвежката корекционна служба и Норвежкото министерство на външните работи, съобщават от пресцентъра на правосъдното ведомство.

По време на срещите от норвежка страна бяха оценени високо действията, които българските власти предприемат за успешното изпълнение на проекта за изграждане на нов затвор в Самораново. Средствата за него са по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.

Изготвеният инвестиционен проект включва нов корпус на затвора, с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда за училище, зала и библиотека за лишените от свобода, нов параклис, нова сграда-център за обучение на персонала и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, нови спортни площадки за спорт на открито за обучаващите се в центъра и др.

Българските представители посетиха и един от най-големите затвори в Норвегия - Ромерике, който е сходен с този, който ще бъде изграден в Самораново. Той разполага със съвременни сгради и модерна техника за видеонаблюдение и контрол. Едно от крилата на Ромерике е специално отделено за практически занятия, в които стажанти от Университетския колеж на Норвежката корекционна служба се обучават на терен.

Крум Зарков инспектира мястото, на което ще бъде построен новият затвор

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Eлeктpа

2022.08.30 | 15:50

1
Браво на комуниста, че прави затвор за своите...

Добави коментар

Водещи новини