Зам.-министър Генчовска: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

  • 23 август 2022 18:42

  • 1738
  • 5
Зам.-министър Генчовска: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

България категорично осъжда непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Нашата позиция е постоянна, ясна и твърда: подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително нейните териториални води.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13110

Това заяви заместник-министърът на отбраната Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент на видеоконферентна среща днес, 23 август, с министрите на отбраната на Грузия, Полша, Румъния, Украйна и Турция. Форум в този формат се провежда за втори път по инициатива на Министерството на националната отбрана на Република Турция. На срещата беше посочено, че войната в Украйна засилва заплахите срещу сигурността и може да доведе до дестабилизация на целия Черноморски регион.

„България подкрепя всички инициативи на НАТО за увеличаване на бдителността, възпирането и отбранителните способности на съюзниците“, посочи заместник-министър Генчовска. Тя подчерта, че решенията за засилване на присъствието на Алианса в източния фланг, включително създаването на четири допълнителни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, спомагат за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на страните-членки. 

Теодора Генчовска влиза в екипа на служебния министър на отбраната

Освен стратегическото значение на Черноморския регион за сигурността на евроатлантическата общност, представителите на шестте държави обсъдиха още засилване на сътрудничеството за осигуряване на ефективни стратегически комуникации за борба с дезинформацията и помощта за Украйна, която предоставят страните-членки на НАТО и ЕС.

Заместник-министър Генчовска отбеляза, че освен хуманитарна и военно-техническа помощ, България е готова да окаже силна подкрепа на Украйна, която през юни тази година получи статут на кандидатка за членство в ЕС, в усилията й за реформи, допринасящи за започване на преговори за присъединяване към Съюза, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1738 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.23 | 19:27

1
т Те граници нямат тя териториална цялост подкрепя,ама каквото са наредили господарите това ще говори

2022.08.23 | 21:05

5
СЛАВА РУСИЯ

2022.08.23 | 19:37

2
лахтинец, срал съм ти фостенцата.
Еми...

2022.08.23 | 19:38

3
Руският сенатор Слуцки днес - "айн фолк, айн президент, айн зиг". Нацистка сган.

2022.08.23 | 21:05

4
СЛАВА РУСИЯ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини