Здравното министерство пуска безплатни антигенни тестове за COVID-19

  • 09 август 2022 17:48

  • 2305
  • 10
Здравното министерство пуска безплатни антигенни тестове за COVID-19
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

С оглед на кратките срокове на работа на служебното правителство  като основна цел сме си поставили да осигурим комфорт на хората и да подобрим здравната система. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Основната насоченост на работата ни е справяне с тази вълна на COVID-19 и подготвяне на здравната система за евентуални по-големи вълни. Денонощно работим за подготовка на лечебните заведения – осигуряване на интензивни легла и прием на болни, ако се наложи. Целта ни хората да са спокойни, да не мислят за този проблем, той е наш ангажимент, заяви д-р Меджидиев.

Още в първия ден дадох телефон за директна връзка с мен, ако има неприети пациенти. Денонощно следим ситуацията и всяка сутрин получавам доклад от Бърза помощ  дали има върнат пациент. Пациентите трябва да бъдат сигурни, че ако има проблем, те ще бъдат приети, подчерта здравният министър.

Досега имаше план с етапи по области. Аз реших да събирам редовно екип от специалисти от всички сфери в моя кабинет и да разглеждаме мерките. В момента се намираме в плато, дори влизаме в низходяща част. С днешната заповед премахваме маските в закрити помещения. Корекциите в тези заповеди ще се нанасят ежеседмично, тъй като тези експерти ще се събират всяка седмица. Силно се надявам следващата седмица да постигнем още по-голямо разхлабване на мерките, за да могат хората да живеят нормално, защото сме осигурили мерките за реакция. При всяка вълна трябва да бъдем гъвкави и да вземаме подходящите мерки, посочи д-р Асен Меджидиев.

Здравното министерство с нова заповед за маските

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те ще могат спокойно да насочват хората, заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят безплатни тестове без направление.

Заради ниския процент на ваксинация не можем да си позволим изцяло премахване на карантината, но се надявам следващата седмица да можем да намалим срока. Идеята е да разтоварим максимално хората, каза д-р Меджидиев.

Той увери, че няма да сменя директори на болници, които си вършат работата качествено. Всички започнати от предишното правителство инициативи, ще бъдат завършени, особено тези по Плана за възстановяване. Аз не съм тук да критикувам, аз съм тук да надграждам, завърши служебният министър на здравеопазването.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2305 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Няма пандемия няма ковид!

2022.08.10 | 17:07

8
Хора целува куче, спя с куче, плува в морето с куче , с деца и кучешки изпражнения! Имо само свинство и антисанитария! Браво на свини!
Няма пандемия няма ковид!

2022.08.10 | 17:09

10
Всички села и градове превърна в кочина за кучета!

2022.08.10 | 17:08

9
+ Цяла крайбрежна зона е тоалетна за домашни любимци! Браво на свини!
Иван Боянов

2022.08.09 | 19:44

6
От Праисторията до ден днешен - безплатни работи няма, не е имало и няма да има! Безплатни са слънцегреенето и въздуха, които скоро ще обложат с данък.

2022.08.09 | 22:14

7
за роба безплатно няма
Sarbeca Z

2022.08.09 | 19:38

5
Такива на запад имаме от началото на пандемията
Лекар

2022.08.09 | 19:36

4
Кучи син ! Ще си платите и ти ,и оная Сербезова за геноцид срещу Българският народ
Бай Кольо доктора

2022.08.09 | 19:34

3
Този е голям мръсник ! Ще гори в ада

2022.08.09 | 19:20

2
Спокойно си ги навирайте у газо ! Мамицата ви недоправена !
стамбула

2022.08.09 | 18:17

1
аве цъкльо, ти да не реши , че си в германия ? тука по-подруго ве лекуваме

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини