Данаилов: Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена

  • 08 август 2022 12:22

  • 797
  • 7
Данаилов: Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена
© Булфото (архив)

Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн.

Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа, коментира за "Твоят ден" Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

Бабикян: Ако правителството целенасочено бави гръцката връзка, значи се работи за интересите на "Газпром"

По думите му пряката политическа намеса е довела нещата дотук. "От ПП поеха на ръчно управление част от Енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията от ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро. 

Според него предвидимост в цената на газа няма. "В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
797 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.08.10 | 05:37

7
Данаилов никой не иска по ниска цена,просто не искаме газ от газпром.Кога щего разберете бе мамави .е..
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.08.09 | 23:40

6
да ти е..ба МАЙ..КАТА КОМУНИСТИЧЕСКА
ДА ПОЗНАВАШ СЛУЧАЙНО

2022.08.08 | 19:06

5
ЕДНИ МАЛО УМНИЦИ? ПО ЧЕРЕШОВИТЕ ТОПЧЕТА СЕ ПОЗНАВАТ :)
СЛЕД 300 ГОДИНИ

2022.08.08 | 19:03

4
СВЪРШВАТ ГАЗТА И НАФТАТА. ПИТА СЕ, КОИ МАЛО УМНИЦИ, ЩЕ ГУШНАТ БУКЕТА ПЪРВИ :)
Умник Гюро

2022.08.08 | 13:14

1
Ето какво печелите, ако се отровите/ваксинирате: шанс да умрете веднага от тромбози и инфаркти; мутирали ДНК клетки, които започват да произвеждат шипов протеин; разбита имунна система и органи вследствие на действието на шиповия протеин; предаване на мутациите и уврежданията на бъдещите поколения чрез генетично унаследяване; бавна и мъчителна смърт от всякакви болести заради разбитата ви имунна система. Вие, Дами и Господа, де факто развивате СПИН без да ви го казват. Затова, ако огледате внимателно ваксинираните, ще забележите физически деформации по лицата им и непрекъснатото им боледуване от нещо. Отровите/ваксините в тялото им никога не спират да действат, докато не пукнат. Хайде сега, отивайте и се ваксинирайте, ако ви стиска.

2022.08.08 | 15:22

3
Връзката с Материала ? ..или просто Отново ДъСъ “блесват” асобенастите задунай ръйбалки !

2022.08.08 | 15:20

2
НЕзабавно прекратяване на АбсолютноВсякакви взаимоотношения с КремълБесовете !

Добави коментар

Водещи новини