"Булгаргаз" предоставил манипулативно информация по искания от "Газпром" нов механизъм за плащане

  • 27 юли 2022 12:50

  • 2815
  • 6
"Булгаргаз" предоставил манипулативно информация по искания от "Газпром" нов механизъм за плащане
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Има доказателства, че компанията "Булгаргаз" е предоставила пред обществото избирателно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с "Газпромекспорт" във връзка с исканията на руския доставчик за нов механизъм за плащане. Това се казва в заключенията на доклада за дейността на временната комисия, която проверява обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпромекспорт", съобщава БНР.

Депутатите обсъждат доклада и ще трябва да приемат решение.

В констатациите на временната комисия се заявява, че осигурените алтернативни доставки на газ от посредници са на значително по-високи от руския газ цени, а избраните търговци са определени по непрозрачни критерии и правила.

Заключението на комисията е, че докладът трябва да бъде изпратен на вниманието на съответните органи и предприемане на действия.

Очаква се решението на парламента.

В парламентарния дебат Мартин Димитров от ДБ коментира, че сме се спасили от руски капан: "Важното е като се отива сега на избори да е ясно кой какво би направил. Ние от ДБ ще търсим алтернативни доставчици, защото нищо друго не е сигурно. Вие отивате на избори с това, че ще плащате газа в рубли. Това трябва да се знае от българските граждани".

Апострофира му Даниел Митов от ГЕРБ: "Има едни държави така, на север, балтийски държави, които казаха следното: "първото нещо, което ще направим е да изпълняваме договора с "Газпром" по новия предложен механизъм до 31 декември 2022 г. Междувременно търсим решение и алтернативни източници, за да се откъснем от въпросния газ".

ГЕРБ: Кабинетът "Петков" купува от официалния посредник на "Газпром", крие рекордно поскъпване на газа от август

Йордан Цонев от ДПС обобщи: "Това, че имаме обща позиция по темата зависимост от руските енергийни доставки, не ни прави задължени да приемем безобразия. Значи, ако ще правим алтернативни доставки на покупка на друг газ, който е руски, руски газ пак, само че с посредници, това не е решението, за това става въпрос".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2815 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.07.27 | 13:46

3
Ето затова трябва Гешев да бъде сменен, че току виж вземе да се заинтересува, защо плащаме газа на двойни цени. А дано, ама надали.
Двойни цени плащат руснаци в Русия

2022.07.27 | 15:08

6
Майка Русия всичко добре прави само за другари и братушки.

2022.07.27 | 14:53

4
Точно!
А дано!

2022.07.27 | 14:54

5
Смачкайте ги сега г-н Гешев! Тва ли е големата независимост за която пищяха
Чичо

2022.07.27 | 13:43

2
Пълните Помияри пп до последно ще вият на умряло, че им се развали прекалено краткото лъгане и крадене !!!

2022.07.27 | 13:05

1
Червените и рязаните пак искат за сега да си траем, а догодина ... ще видим. Предатели мръсни.

Добави коментар

Водещи новини