Заков: Договорени са десетки милиони долари компенсации от САЩ заради забавянето на F-16

  • 26 юли 2022 20:27

  • 4804
  • 32
Заков: Договорени са десетки милиони долари компенсации от САЩ заради забавянето на F-16
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната в оставка Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни представи пред парламентарната комисия по отбрана подробности по офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 и постигнатите договорености със САЩ, предаде БТА. 

Сред тях са компенсация от американска страна заради забавянето по първия договор за самолетите F-16. Предвиждат се над 25 млн. долара допълнителна помощ за България, които ще бъдат използвани за покриване на сумата по единия от трите проектодоговора по вторите осем самолети, каза Заков. Сумата по този договор е 24 млн. долара, т.е. тези 25 млн. долара са напълно достатъчни, което означава, че няма да плащаме тази сума, обясни Заков. Също като компенсация се отпускат 9,5 млн. долара за обучение на пилотите за използване на т. нар. високоточни оръжия, каза още министърът и добави, че това е също сума, която няма да се заплаща. Такова обучение беше включено в договора, сега няма да го заплащаме, посочи Заков.

Постигната е и договореност с американската страна, в случай че се забавят първите осем самолети отвъд сега утвърдения срок – първото тримесечие на 2025 г. да дойдат първите самолети от първите осем, ще имаме възможност да поискаме отлагане на първата вноска от 2025 г., каза министърът. По думите му това е важно, защото ни дава допълнителна гаранция, че ако има забавяне, нашият интерес ще бъде защитен, включително и финансовият интерес, тъй като най-голямото плащане реално по втория договор ще дойде през 2026 г. т.е. тази вноска няма как да дойде и да бъде платена, ако нямаме получени вече самолети на българска територия. Допълнително американската страна предостави уверение в писмена форма, че такова искане от наша страна (за отлагане) няма да доведе до нарушаване на статута на България по програмата FMS, ще продължим да ползваме всичките ползи от тази програма, такива, каквито сме ги придобили с първия договор, каза Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни

Смятам, че по-добри условия от тези няма как да постигнем, обобщи министърът. Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни поздрави екипа във Военновъздушните сили (ВВС) и екипа в Министерството на отбраната, които по думите му "действаха заедно в последните месеци по формирането на този окончателен пакет по проекта на договор за вторите осем самолета". Заков добави, че това е един пакет, който е изключително добър. Екипът постигна огромен успех с този договор и с условията по него. На практика всичко, което сме поискали от американската страна беше предоставено абсолютно безусловно и при много твърди настоявания от наша страна, каза министърът. Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни посочи, че от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ в края на април, „започна постигането на нашите цели, които си бяхме поставили като защита на интересите на армията, на България и на финансите на България“.

Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни заяви още, че оттук нататък е в ръцете на правителството и парламента този договор да бъде придвижен напред. Заков каза, че предстои Министерският съвет да се произнесе по проект за инвестиционен разход и след това ще бъде внесен в Народното събрание. Нашата амбиция е това да стане възможно най-бързо, т.е. още в четвъртък на заседанието на правителството, каза Заков и добави, че това зависи от работата на администрацията, като има доста неща, които трябва да се свършат и в самата администрация на Министерството на отбраната. Дали ще може да мине проектът за инвестиционен разход през Народното събрание преди то да бъде разпуснато, това не зависи само от нас, коментира още Заков.

Вече сме в много напреднал стадий на разговори с американската страна по отношение на придобиване от ВВС на самолети, с които да бъде запълнена евентуална празнота, която би се получила при невъзможност да се обслужва и удължи използването на МиГ-29 отвъд изтичането на настоящия ресурс на двигателите и пристигането на първите F-16 през 2025 г., съобщи още Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни. Очаквам и от там да излезе една много добра опция, която ще бъде от полза за ВВС и няма да загубим летателна способност, и българските ВВС ще продължат да изпълняват своите конституционни задължения, добави министърът.  

Драгомир Заков: Новите F-16 на практика ще са по-евтини, защото идват с допълнителни въоръжения

Трябва да сме наясно, че отговорността е огромна, защото на практика, ако не завършим проекта, при една политическа нестабилност, която продължи по-дълго време, има реален риск бойните ВВС да бъдат приземени, каза Заков. Оттук - нататък, ако този проект на втори договор не бъде одобрен и не се подпише договор, и не работим по него, ние излизаме от условията, които сме постигнали в момента и сме договорили като срокове и конфигурация, каза още министърът. Край на проекта F-16 за България означава да търсим други възможности тепърва. В състоянието, в което се намират ВВС в момента това наистина би означавало приземяване на ВВС и някой трябва да поеме тази политическа отговорност, каза министърът.

На заседанието на комисията депутатите приеха на второ четена законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ и допълнение на закона за ратифициране на договорите за придобиване на изтребителите, оборудването и въоръжението за тях. Те приеха също да отпадне текстът от законопроекта, според който министърът на отбраната може без ратификация от Народното събрание да сключва договори за изменение и допълнение на международни договори по договорите за самолетите F-16 при условие, че не се променят финансовите параметри на тези договори.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4804 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2022.07.26 | 21:14

7
Те Гърците внасяха оръжие на нацистите от Украйна и за това дипломатическите отношения с Русия са на 0.
:D:D:D

2022.07.27 | 15:14

32
:D:D:D
:)

2022.07.27 | 00:19

26
Приятно гледане Стефано"с" :) И наблегни над частта с - "а да отричаш съществуването на нацисти/фашисти в Украйна, или трябва да имаш умствени отклонения/малформации, или да си платен, или чисто и просто - и ти да си като/от тях... Това е голата истина - едно от тия три... Дано да не е последното, че в наказателното производство има споделена престъпна отговорност - когато подкрепяш/симпатизираш/обичаш престъпници..."
Това - /watch?v=Ni-JjIPkygU

2022.07.27 | 00:19

25
Ето Ви още от татуираните подчовеци, които се криха 90 дни в каналите... На 30 секунда - Тотенкопф и Ес*Ес... На 35 секунда - портет на Ад*о*лф Хи*тл*ер... На 37 секунда вече е цяла картина - Боготворение на нацизма/фашизма в пълния му блясък... На 1.58 - цял цитат на/с Ад*о*лф Хи*тл*ер... На 2.20 - Св*ас*ти*ки... Изгледайте го цялото - има още куп портрети на нацисти/фашисти... Има и 14*88, Келтски кръстове, Арамейски слънца, Трискалиони, Панцерфаусти, Волксфронти, Хи*тл*ерюгенди, Железни кръстове/орли и т.н. и т.н... Абе както се казва... Когато и да ги избесиш тия подчовеци по стълбовете - все ще е късно... Има и още по-фрапантни видеа в нета на нацистите/фашисти от Украйна, че и от Полша де - там вече положението е на друго ниво... За да отричаш съществуването на нацисти/фашисти в Украйна, или трябва да имаш умствени отклонения/малформации, или да си платен, или чисто и просто - и ти да си като/от тях... Това е голата истина - едно от тия три... Дано да не е последното, че в наказателното производство има споделена престъпна отговорност - когато подкрепяш/симпатизираш/обичаш престъпници...
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.07.27 | 00:18

24
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Майтапчи Йово

2022.07.26 | 23:30

21
Стефанаки, не ми трябва да ходя до Украйна да ги търся, тъй като ги виждам из Бантустаня!
stefanos

2022.07.26 | 23:19

18
Бил ли си в Украйна, за да видиш нацисти? Аман от промити мозъци! Хващай влака за Московия и не се връщай!
Aтилa Бич Бoжий

2022.07.27 | 02:32

29
☞Bcичkи ca Дeцa нa ДC и нa Cтapи Koмyниcти! ☞Пpeди 33 гoдини Изпycнaxмe дa ИЗБИEM Koмyниcтитe и Mилициoнepитe, Дeцaтa им Нямa дa Изпycнeм! ☞Нa 9.IX.1944г. Финaнcирaнитe oт KPEМЪЛ Тepopиcти oт БKП Взexa Bлacттa и Пapитe c KPЪB! ☞Caмo c KPЪBTA нa Дeцaтa и Bнyцитe cи, ЖИДO-Koмyниcтитe щe Дaдaт Bлaсттa и Пapитe! ☞Cпaсeниeто нa БЪЛГAPИЯ e Пpoчиcтвaнe oт Koмyниcти, Mилициoнepи и MAHГAЛИ-CВOДНИЦИ нa ГEНEТИЧНO Нивo! ☞Члeн нa БKП - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Член на MBP - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Члeн на ДC - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Члeн на ДAHC - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Cвoдниk - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Tpaфиkaнт нa дeтcka и жeнcka плът - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Kмeт - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Пpokypop - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Cъдия - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Koмyниcти, Дeцa нa Koмyниcти, Внyци нa Koмyниcти-CAМO ДO CТEНAТA! ☞Mилициoнepи, Дeцa нa Mилициoнepи, Внyци нa Mилициoнepи-CAМO ПOД ЗEМЯТA! ☞Kaзax!: cutt.us/GebZn
✯Peни Гъpбeвa✯

2022.07.27 | 02:34

31
☞CMЪPT, CMЪPT, CMЪPT зa цялaтa милициoнepo-гepбaджийcka пacминa, CMЪPT!☜: yerl.org/yPtLn ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO ☞Бившaтa шeфka нa Фoнд-зeмeдeлиe - K●A●Л●И●H●A ✯ᴗ✯ И●Л●И●E●B●A, kypвa нa Канибала Боко-Българоубиеца, зaбpeмeнeнa в kлoзeтитe. ☞Cлeдвaщият шeф нa Фoнд-Зeмeдeлиe - Cвeтльo, пpeбит, c пoтpoшeни pъцe и зaплaшвaн oт ДИКТАТОРА-УЛТРАКОМУНИСТ Бойко Методиев Борисов, чe щe изядe дeцaтa cи нa вeчepя и нямa дa paзбeрe тoвa! ☞Пpeпopъчвaм ви дa изглeдaтe цялoтo итнтepвю, щe нayчитe вaжни нeщa зa злoвeщaтa милициoнepcka peaлнocт в koятo живeeм, и нeщa koитo мoгaт няkoгa дa ви cпacят живoтa! ☞Дaвaм линк kъм 27-мaтa минyтa, kъдeтo cтaвa дyмa зa ЯДEНEТO НA ДEЦA!: yerl.org/Jezgl
✡ACAНA✡ Чepнaтa Пoмaшka Xoджa

2022.07.27 | 02:33

30
☞Пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека! ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра! ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите! ☞Не проумявяш ли, че oт 77 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът! ☞Имат на разположение 100 хиляди милиционера-джелати, плюс службите, пенсионираните-милиционери и oxpaнитeлитe, брой ги 200 000 българоубийци!: yerl.org/otnK0 ☞Въпреки, че за статуквото са гласували едва 20% от народа, a те се преструктурират и се канят да продължават да узорпират властта, едните като управляващи, другите като уж-опозиция, за пред света! ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa дc-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!: yerl.org/K1PzA ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa вcичkи БЪЛГAPOYБИЙЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!: yerl.org/GXMII ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт ДC-милициoнepo-AБПФK-въpxyшkaтa мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: yerl.org/cPo2n ☞ЖИД=EBPEЙ=ЦИГAH! ☞България е под милиционеро-циганско ИГО!: yerl.org/jqo5d ☞Бремя цыган.: yerl.org/huHvP
КИРО МЕНТАТА ОЩЕ ПРОСТОТО

2022.07.26 | 23:51

23
ВЕДНАГА ВИ КАЗВАМ: ТЕЯ КОМПЕНСАЦИИ БГ-то ША ПЛАЩА НА КРАВАРИЯ...ОПС, НА ХЕРО МУСТАФА-МАНАФ АГА! ТУЙ НЕЙНИЯ ДЯЛ ОТ НАШТА ДАЛАВЕРКА С БРАТЧЕДА АЧО.

2022.07.27 | 01:35

28
ахахахаха
напишете го нормално

2022.07.27 | 00:39

27
господарите заповядват на васалите да купят още 8 самолета, нищо че не са почнали още първите да се правят и щели да ги обучават без пари хахахаха
MKS

2022.07.26 | 23:35

22
Никакви компенсации няма да има. Това е прах в очите на хората. Забавянето на поръчката е ,само защото България не е надежден партньор във НАТО. Спомняте ли си скандала със натовските летци у нас. Как са искали секретна информация за самолетите?! А нали се сещате изказването на президента за Крим! Да не изброявам още!
Майтапчи Йово

2022.07.26 | 23:29

20
Тикварино, подарихте им няколко милиарда, а те ЩЕЛИ да ви върнат... няколко милиона, така ли?!?

2022.07.26 | 23:20

19
САЩ кръв повръщат, пари не връщат.

2022.07.26 | 21:35

11
Какво е това желание за война?
stefanos

2022.07.26 | 23:18

17
Войната я започна мечкаря!
Росен

2022.07.26 | 22:34

16
Тоя е пробит от американците още при назначаването му

2022.07.26 | 22:09

15
Стига бе драги ми смехурко ! Договорили сте ми дедовия !

Добави коментар

Водещи новини