Цветан Цветанов: Само обединен демократичният свят може да противодейства на тероризма

  • 18 юли 2022 23:08

  • 1586
  • 7
Цветан Цветанов: Само обединен демократичният свят може да противодейства на тероризма
© Републиканци за България
Слушай новината Слушай новината

След този терористичен акт трябваше да имаме много добра координация между всички институции в България и да разчитаме на нашето евро-атлантическо партньорство, за да можем да съберем необходимите доказателства и да се изправим пред света и да заявим, че терористичният акт в Бургас е дело на Хизбула. Това каза Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа бивш министър на вътрешните работи по време на отбелязването на 10 години от терористичния акт на летище Сарафово.

„Това беше време, в което ако не беше ВМА в лицето на ген. Мутафчийски, може би нямаше да бъдат спасени поне 4-5 човешки живота. Ако не беше всеотдайната работа на всичките служители на Министерство на вътрешните работи и всички структури на Министерство на здравеопазването, може би нямаше да имаме този резултат, след приключването на това разследване“, заяви Цветанов.

Борисов за атентата в Бургас: Няма оправдание за омразата и терора

„Скъпи приятели, болката която беше и в България, и в Израел остана за дълго. Ние споделихме тази болка и с нашите стратегически партньори от Израел, САЩ, Австралия, Канада и цялата европейска общност. Когато трябваше да се назове Хизбула и доказателствата, които бяха събрани бяха благодарение на личната ангажираност на правоохранителните структури на държави, които можеха да помогнат на това разследване. С бързата информация, която обменихме с американските служби, в деня на атентата, часове по-късно, за да се удостовери, че шофьорска книжка от Мичиган е фалшива и не е на лицето, което беше загинало тук и извършило терористичния акт. Това, което успяха да направят службите е да може да обменяме информация с Европол“.

Цветанов подчерта ролята на тогавашния директор Роб Уенрайт, защото се установи по безспорен начин, че всички шофьорски книжки от Мичиган, които бяха на извършителите от Австралия, Канада и Франция, с ливански произход са произведени в Ливан. Това бяха част от доказателствата и насоката, за да може когато обявихме позицията на българското правителство на 5 февруари 2013 г., че зад тази терористична атака стои Хизбула“, подчерта той.

Цветанов благодари на тогавашния окръжен прокурор на Бургас г-жа Чапкънова, на следователя Георги Илиев, който е бил там на място и е дал възможност да се осъществят процесуално следствени действия, за да не може да бъдат опорочени доказателствата от разследването.

„Всички демократични общества трябва да бъдем заедно, защото когато споделяме информацията в реално време, когато имаме доверие един към друг и волята да се противодейства на тероризма, може да защитим и демокрацията, и демократичния свят. Нека да отдадем необходимата почит на близките на загиналите и да кажем, че ние никога няма да забравим това, което преживяхме заедно с вас. Всички институции тук, които представляват българската държава и всички наши партньори ще работим, за да гарантираме сигурността и да може действително да има повече смисъл от това, което правим заедно“, каза още Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1586 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Мери

2022.07.19 | 06:50

7
Ма тоя защо не е в затвора бе. А и още си мисли, че е в управлението.
Гост

2022.07.19 | 06:11

6
От физкултурник в МВРто през на Бойко солташак@ до корумпиран политик и виден анти терорист от световен мащаб .... браво браво . Само у нас никой не оцени титаничните усилия на Цецо.... Евтин Пи Ар на един политически труп...
EVREITE

2022.07.19 | 02:29

5
GO PUSKAT BOIKO SE IZDIGUSTIRA...

2022.07.19 | 01:00

4
тоя голям мъдрец

2022.07.18 | 23:58

3
Цецо, колко приятно пое пътя на Иван Костов за към нищото. Мразен и не искащ от никоя партия. Кой кораб ще иска камък, който ще го тегли към дъното?
Ивайло

2022.07.18 | 23:53

2
Чудя се чйй агент е този б.о.к.л.у.к, та още не е потънал в заслужена забрава.
Майтапчи Йово

2022.07.18 | 23:42

1
... и Цвъки Апартаментите ще го води:)))!

Добави коментар

Водещи новини