Предлага се линията на бедност от 1 януари 2023 година да стане 504 лева

  • 07 юли 2022 19:43

  • 1579
  • 4
Предлага се линията на бедност от 1 януари 2023 година да стане 504 лева
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От 1 януари 2023 г. линията на бедност за страната да стане 504 лв. е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за определяне линията на бедност за следващата година. 

Проектът е публикуван на страницата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Срокът за обществено обсъждане е до 8 август. 

С увеличаването на линията на бедност ще нараснат и социалните помощи по Закона за социалното подпомагане и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, което ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-ниско доходните групи от населението, се посочва в доклада на социалния министър. 

Предлагат от 2023 г. социалните помощи да са според линията на бедност за годината

С последните промени в Методиката за определяне на линията на бедност за страната се цели размерът на линията на бедност в България да се определя от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”. Използва се един показател за определяне на бедността – линията на бедност, определена от изследването EU-SILC, като едни и същи показатели и данни се използват в политиките по доходите, в сферата на социалното подпомагане, социалното включване, в областта на пълноценния живот на хората с увреждания и др., пише още в доклада на министъра на труда и социалната политика. 

В отговор на социалните и икономически предизвикателства, МТСП предвижда националната линия на бедност и линията на бедност, използвана от Европейската комисия, да се изравнят през 2023 г., което е в унисон с провежданата политика за намаляване на бедността, се отбелязва в доклада. 

Предложената стойност от 504 лв. компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, нараства с 22% (91 лв.) спрямо размера от предходната година, като за последните 10 г. бележи най-голям ръст и разширява обхвата на социалните помощи.

С определянето на линията на бедност от 504 лв. за 2023 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания и месечните социални помощи ще бъде актуализирана съобразно възможностите на бюджета, пише в доклада на министъра. 

Използването на линията на бедност, определена в изследването EU-SILC за 2021 г. и публикувано през 2022 г., отразява социално-икономическата среда в страната, пазара на труда и възможностите на бюджета. Промените от социално-икономическо естество и свиването на глобалната икономика през 2020-2021 г. и първото полугодие на 2022 г. са свързани предимно с последиците от СОVID-19, динамичната макроикономическа среда и цялостното влияние на международната обстановка.

Липсата на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните рискове от здравно естество, международната обстановка и инфлационните процеси, налагат използването на обективен подход при определянето на размер на линията на бедност за 2023 г. съгласно европейската методика на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, който едновременно да гарантира адекватност на използваната статистическа информация и да обезпечи политиките, относими към ограничаване на бедността.   

През 2022 година линията на бедност е 413 лева. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1579 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Platen optimist

2022.07.07 | 19:51

1
Ako vzimash 505 leva si bogat.
Kiro Holesterola

2022.07.07 | 21:43

3
taka misli

Добави коментар

Водещи новини