Предлагат от 2023 г. социалните помощи да са според линията на бедност за годината

  • 21 юни 2022 16:07

  • 2095
  • 0
Предлагат от 2023 г. социалните помощи да са според линията на бедност за годината
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Социалните помощи вече ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, а не както досега според така наречения гарантиран минимален доход - това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който ще бъде обсъден на заседание на парламентарната социална комисия. Проектът е внесен от Министерския съвет.

Промените трябва да влязат в сила на 1 януари 2023 година.

Според действащите сега разпоредби на закона месечните, целевите и еднократните социални помощи се определят на база на гарантирания минимален доход. Размерът му се определя от Министерския съвет и от 2018 година е едва 75 лева. Официалната линия на бедност за 2022 година е 413 лева, предаде БНР.

Правителството реши: Минималната пенсия ще се повиши на 467 лв. от 1 юли

Обвързването на социалното подпомагане с линията на бедността ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на помощите.

Промените предвиждат съкращаване от една година на шест месеца на срока, в който безработните, отказали участие в програми за заетост, се лишават от месечни помощи.

За реализиране на предлаганите промени ще са необходими малко над 70 милиона лева за 2023 година, близо 105 милиона за 2024-та и 125,4 милиона лева за 2025 година.

Депутатите от социалната комисия ще обсъдят и два проекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и които засягат удължаване на срока на експертните решения на ТЕЛК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини