БСП-София за решението на Петков да изгони 70 руски дипломати: Безотговорно и вредно за България

  • 05 юли 2022 11:50

  • 779
  • 9
БСП-София за решението на Петков да изгони 70 руски дипломати: Безотговорно и вредно за България
© БСП

Ние, членовете на Градския съвет на БСП - София, заявяваме, че решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители в посолството е безотговорно и вредно за България. Очевидно е, че то е взето извън всякакви норми и правила, без дори да е консултирано с партньорите в коалицията, освен това е неразумно, показва липса на държавническо мислене и по никакъв начин не защитава интереса на страната ни, се посочва в позиция на градската структура на левицата. 

Категорични сме, че точно сега подобни действия изострят ненужно и без друго обтегнатите отношения между България и Русия. Засилването на конфронтацията от наша страна ще доведе до изключително тежки последици за държавата ни.

Към този момент е известно, че няма данни за съществуваща заплаха за националната сигурност от страна на обявените с българската нота за "personae non gratae" руски дипломати. В последните дни стана ясно, че съществува само устно докладване от директора на ДАНС, на което се позовава премиерът в оставка Кирил Петков за решението си. Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия "Продължаваме промяната", без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията.

Въпреки конфликта в Украйна, нито една държава с изявена антируска позиция, като САЩ и Великобритания, дори Полша, в чиято съседна държава се води война, не си позволи подобни твърди мерки срещу Русия, стигащи до замразяване или до ръба на скъсване на дипломатическите отношения. Подобно действие от българска страна е национално предателство в исторически план спрямо изконните интереси на държавата ни.

За всички нас е очевидно, че светът навлиза във все по-дълбока криза, която ще се усети много силно през предстоящия есенно-зимен период. Управляващите в България ще трябва да обезпечат отоплението и осветлението на милиони граждани, както и работата на десетки хиляди предприятия в страната, зависещи от природния газ. Очевидно е, че управляващите, които и да са те, не могат да се справят, заобикаляйки "Газпром" в името на евроатлантическите ангажименти и комисионите?

Докато другите европейски държави търпеливо изчакват, преосмислят и съобразяват действията си, така че да гарантират доставките и да защитят националния си интерес, на прага на зимата ще се наложи България отново да почука на вратата на "Газпром".

В тази връзка ние, членовете на Градския съвет на БСП - София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения.

Овчаров за изгонените руски дипломати: Не става дума за шпионаж, използват ни за пушечно месо

Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на "БСП за България" за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно.

България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб.

Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България - държава на мира, народовластието и социалната справедливост!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
779 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.07.05 | 13:35

9
И сега кой ще им казва какво мислят червените и какви (руски) национални интереси защитават? Май ще се разпускат тия от партията на милионерите.
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.05 | 11:52

1
Очень харашо, тавагисчи, идите получайте 4000 лева. А, няма от кой... Ну, перее6авка вышла немнога.
Серьожа Лавров

2022.07.05 | 13:20

8
Аз съм я взел на работа, бе... Дибил, блядь.

2022.07.05 | 12:13

4
Серьожа, ти откъде ги знаеш тези неща? Да не би да й бършеш задника, а мухльо :) Ахахаха!
Серьожа Лавров

2022.07.05 | 11:56

2
Митрофановна се напикава здраво в леглото всяка вечер, а понеделник, сряда и петък и се насира обилно!
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.07.05 | 12:53

7
тази партия наследница на БКП трябва да се забрани със закон,тя е терористична организация, припомням атентата 16 април 1925г.
Просто човек

2022.07.05 | 12:29

6
БZП, вие сте вредни за България!

2022.07.05 | 12:05

3
ШУТКОФАНОВА ВЪН!

2022.07.05 | 12:15

5
Като спре АЕЦ-а ще те питам колко навън искаш да го изкарам от дупето ти.

Добави коментар

Водещи новини