Борислав Сандов: Изгонването на 70 руски дипломати е ясен знак, че страната ни е арена на хибридна война

  • 03 юли 2022 20:18

  • 3295
  • 10
Борислав Сандов: Изгонването на 70 руски дипломати е ясен знак, че страната ни е арена на хибридна война
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

С мен не е воден разговор все още дали ще съм вицепремиер в новия кабинет. Това заяви екоминистърът и вицепремиер в оставка Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Той добави и че не е говорено за персонален състав и структура на новото правителство на Асен Василев.

„Важно е, ако аз не съм вицепремиер, да има вицепремиер, който да може да поеме ключовите задачи, свързани със зеления преход в следващото правителство. Особено тази позиция, тази функция е разписана в националния план за възстановяване и устойчивост“, добави Сандов.

Той е готов да се оттегли от поста си, ако не му бъде предложено да остане на него и добави, че засега се говори на ниво програма. По думите му обаче, ако получи подкрепа, второто правителство на ПП, може би ще се задържи година и половина.

„За мен не важна властта като позиция, а работата, която трябва да бъде свършена. Нямам идея за някаква друга позиция, в тази си роля се чувствам най-експертен и бих могъл да продължа“, каза още Сандов.

Той коментира и дипломатическия скандал.

Изгонените руски дипломати напуснаха България

„Изгонването на 70 души руски дипломати е ясен знак, че страната ни е арена на хибридна война, която очевидно е в полза на Руската федерация“, каза Сандов.

Той добави, че не е взимал пряко участие във взимането на решението за експулсирането. 

"Аз не съм участвал пряко във вземането на това решение, защото това решение се взима от външно министерство на фона и на базата на доклади, които идват от ДАНС. Ние получихме информация, че съществуват тези доклади и за това, че има голяма нереципрочност на дипломатическите мисии на България в Русия и Русия в България. Бях два пъти на оперативно заседание на Министерски съвет са обсъждани тези въпроси в присъствието на мисля почти всички членове на Министерския съвет", обясни Сандов. 

Той поясни, че има спомен Корнелия Нинова да не е била веднъж на подобно заседание. Така отговори вицепремиерът в оставка дали тя е знаела за това решение. 

"Имам спомен, че на едно от тези оперативни заседания тя действително не присъстваше. За второто нямам такъв спомен, а може би не е знаела за финалните действия, но не вярвам да не е знаела за общите основания по този въпрос. За финалните действия кога точно са се случи не знаех и аз. То и не е нужно да знам, защото това решение се взема от Министерския съвет", поясни Сандов. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3295 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Дечо Дечев

2022.07.04 | 18:34

10
СТИГА СТЕ ДАВАЛИ ДУМАТА НА ТОЗИ ЗЕЛЕН ПОМИЯР .
Дечо Дечев

2022.07.04 | 18:31

8
СТИГА СТЕ ДАВАЛИ ДУМАТА НА ТОЗИ ЗЕЛЕН ПОМИЯР .

2022.07.03 | 23:29

7
Стига с тия измислените политици какъв е тоя помияр
САНДОВ ОТКРИ ТОПЛАТА

2022.07.03 | 22:52

6
ВОДА! СЕГА ЛИ ВИДЯ ТОВА? ТОВА Е ЯСНО ОТ ГОДИНИ, ЗА КОЙТО ИСКА ДА ГО ВИДИ!

2022.07.03 | 21:24

5
Ти пък от къде се пръкна и акъли даваш мишок.

2022.07.03 | 20:46

2
корнелия нинова и костадин костадинов са сътрудници на митрофанова. Докато паметника на шмайзера до орловия мост в столицата го има, БСП и румен радев ще живеят в паралелна държава. Те са нестинари....
Болгара

2022.07.03 | 21:16

4
Държавата няма нужда от такива стоящи и пишещи педераси по сайтовете и работи и вбеси в хазната
Анонимен

2022.07.03 | 20:30

1
Поживяха си добре в западна демократична държава, а сега обратно в кочината!

2022.07.03 | 20:48

3
Празни рафтове ...., няма хранителни стоки, плодове и зеленчуци от България на стойност копейки. .

Добави коментар

Водещи новини