Депутатите приеха 760 млн. лева повече приходи в бюджета

  • 27 юни 2022 20:43

  • 3596
  • 7
Депутатите приеха 760 млн. лева повече приходи в бюджета
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

760 млн. лева повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите в бюджетната комисия. Не всички антикризисни мерки обаче намериха подкрепа, съобщава БТВ.

Близо 9 часа работят депутатите по актуализацията на бюджета в комисията. Срещу изненадващите приходи, които заложиха, в момента те разглеждат и разходната част. Повече пари предвиждат за МВР, образование, църкви. Бюджетът предвижда близо 3% икономически растеж, инфлация – двуцифрено число от 12%, дълг – около 10 млрд. лева.

Колкото до антикризисните мерки, депутатите вече одобриха 0% ДДС за хляба, по-ниска ставка за топлоенергията и газа. На фокуса на депутатското внимание е и данъчното облекчение за деца, както и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво, но по част от мерките разговорите тепърва предстоят.

Депутатите приеха нулево ДДС за хляба. Остри спорове в комисията обаче имаше, дали да бъде намалена ставката и за други храни.

Комисията по бюджет реши: 0% ДДС за хляба

„Предлагаме диференцирана ставка на 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца, храни то първа необходимост“, заяви Ирена Димова от ГЕРБ.

„790 млн. лв. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа е, че специално за земеделските производители – що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители“, каза Асен Василев, министър на финансите в оставка.

„Намалени ставки по ДДС за когото и да било конституират привилегия. Ние тук създаваме привилегии за определени хора в България, които са по-хора от други хора“, коментира Георги Ганев от „Демократична България“.

По-ниската ставка за другите храни обаче не беше одобрена. Другата гореща тема се оказаха приходите в бюджета.

„Това, което може да очакваме в приходите от ДДС, да бъдат около 760 млн. лева“, съобщи Любомир Каримански от ИТН.

„Ако тези пари не се съберат, това означава всичко, което върви като разплащане към бизнеса, като издръжка и всякакви други плащания за капиталови разходи, да бъдат замразени“, отбеляза Асен Василев.

Асен Василев: Решени сме да доведем битката за България докрай, хората усетиха какво е да не ги е страх

„Има предложения, които всички подкрепяме, с които ще изсипем една сериозна часа пари на пенсионерите, в което няма нищо лошо – даже още заслужават. Обаче това ще повиши потреблението. Това потребление как е отразено в приходите от ДДС? Разбира се, че ще се вдигнат приходите от ДДС“, отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка депутатите увеличиха приходите в бюджета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3596 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Не мы сажаем

2022.06.27 | 22:35

7
НАРОД САЖАЕТ! :) youtube. com/ watch?v=z7yKpfV6qxI
ГЮБРЕТА

2022.06.27 | 22:30

6
АБЕ ЩО НЕ ЗВЪННЕТЕ НА ЛЕВСКИ? ТОЙ ИСКАШЕ ДА ПЕЧЕЛИ ЗА ВСИЧКИ ВАС! :) Е НАКРАЯ СЕ НАЛОЖИ АЗ ДА ГО О Б Е С Я , СЛЕД! КАТО ВИЕ ГО ОСЪДИХТЕ НА С М Ъ Р Т :)
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.06.27 | 22:15

5
ПАРИТЕ ОТ ПТЕРОДАКТИЛА, ОТ САМОЛЕТИТЕ, ОТ ДЪЛГА НА ИРАК И! ВСИЧКИ ДРУГИ, ДЪЛЖИМИ НА МЕН! ПЛАЩАНИЯ В КЕШ, БРОЙ И НА РЪКА, В ОТДЕЛНА СМЕТКА С ТИТУЛЯР ЛИЧНО АЗ! ИНАЧЕ РАЗТОПЕНО ОЛОВО В АЛЧНИТЕ МУЦУНИ!
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.06.27 | 22:11

4
НАЛИ АЗ НЕ СЪМ БРЕНДО И ДА СЕ ОПРАВЯМ САМ БЕЗ ВАС? А СЕГА ГО Д У Х А Й Т Е БЪЛГАРСКИ Б О К Л У Ц И ! :) АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН! НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ! ОПРАВЯЙТЕ СЕ! :)
ГЮБРЕТА

2022.06.27 | 22:09

3
АКО САМО! СИ ПОМИСЛИТЕ ДА СИ АКТУАЛИЗИРАТЕ БЮДЖЕТА С ПАРИТЕ ОТ ПЕЛИКАНА ИЛИ ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ ИЛИ НЕЩО ДРУГО, ЗА КОЕТО ВИЕ КЬОРАВИ П С Е Т А НЕМАТЕ ЗАСЛУГИ, ЩЕ ВИ О Т Р Е Ж А ЛАПИТЕ КРАДЛИВИ, ПРОСЕШКИ ОТ РАМЕНЕТЕ!
приходи от

2022.06.27 | 22:08

2
къде

2022.06.27 | 21:12

1
youtube.com/watch?v=bGljfN17em0

Добави коментар

Водещи новини