Тафров: Ако не приеме предложението, Скопие рискува дълго време да не започне преговорите за с ЕС

  • 26 юни 2022 20:32

  • 51125
  • 5
Тафров: Ако не приеме предложението, Скопие рискува дълго време да не започне преговорите за с ЕС
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

„Въпросът със Северна Македония беше използван за политически пинг-понг и по пай- безскрупулен начин”. Това заяви дипломатът Стефан Тафров в предаването „На фокус с Лора Крумова”.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

„Прав е президентът – основните изисквания на България са в предложенията на френското председателство. Изходът е добър за България. Сега това се превръща от двустранен въпрос във въпрос между ЕС и България”, обясни дипломатът.

Той е категоричен, че резултатът е добър за страната ни и припомни, че оценката на външния министър Теодора Генчовска е същата. „Нейната оценка също е доста значителна. Това е успех на правителството, което води външната политика”, каза Тафров.

Захариева за вдигнатото вето за РСМ: Това е добър ден за България

Той припомни, че страната ни е можела да се възползва от това предложение до края на френското председателство, а то свършва до дни.

Попитан за външен натиск, Тафров каза: „Вероятно от европейските политически семейства са казали на своите български членове, че трябва да се възползват от това предложение, иначе няма да осъществим стратегическата ни цел – интеграцията на Западните Балкани. Това няма да е в интерес на Русия и най-големия й съюзник на Балканите - Сърбия”, коментира дипломатът.

МВнР: НС взе историческо решение за Северна Македония

Той е категоричен, че трайният български интерес е защитен. „България е победител в цялата политическа сага”, смята Тафров. „Всеки път, когато важни национални въпроси се ползват от безскрупулни политически играчи за тясно партийни цели, в случай – за сваляне на правителството”, каза дипломатът.

Ако не приеме предложението, Скопие рискува дълго време да не започне преговорите за с ЕС, обясни дипломатът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
51125 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.06.26 | 20:53

1
Тафров! Прибери малко пеленгаторите за Македония, Че много са щръкнали...

2022.06.26 | 22:29

3
боко му е търкал ушите

2022.06.26 | 21:10

2
тъпо.
Aleksandar

2022.06.27 | 00:13

4
Българските политици както винаги пак ще я оплескат. Имам чувството че проблемът със северна Македония ще се обърне срещу България. Имам основателни причини да смятам че това ще се случи. Македонците отхвърлиха френското предложение четири часа след като им беше връчено,, два дена след това българският парламент започна да го обсъжда и пет дена след връчването България даде отговор на Европейския съюз по френското предложение. Проблемът е че България наложи вето на Македония и след това прехвърлят топката на Европейския съюз да го решат. На мен ми е много трудно да разбера как българските политици ще защитят причините за налагането на вето след като допреди 40 години , всички граждани на западна България бяха македонци. Чудя се как ще обяснят нашите политици на македонците и на целия вропейски съюз че в Македония се говори български език, след като всички знаят че Хан Аспарух е загубил езика си когато е дошъл по тези земи през 681г.
ARMAKEDON

2022.06.27 | 05:16

5
VETTO MONKEYDONIA FOREVER !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини