"Тагесцайтунг": Шоуменът Трифонов отказа да се отнесе сериозно към отговорността си

  • 24 юни 2022 19:27

  • 2649
  • 7
"Тагесцайтунг": Шоуменът Трифонов отказа да се отнесе сериозно към отговорността си
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

"Реформаторите в България паднаха след шест месеца" - с това заглавие излиза вестник "Ди Велт" като посочва, че правителството е искало да се пребори с корупцията и обвързаностите с Москва.

Изданието отбелязва, че вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков е бил иницииран от бившия премиер Бойко Борисов и от неговата партия ГЕРБ, която според германския ежедневник  „олицетворява спойката между олигарси и политика“. Макар споровете в парламента да се водеха по редица теми, като например за европейското членство на Северна Македония, отхвърляно от българските националисти, всъщност очевидно става дума за едно, обяснява изданието: утвърдените сили се тревожат за своите изгодни бизнес модели.

Петков: Дори министърът на Слави знае, че Френското предложение е най-доброто за България

Случаят "Капитан Андреево" показва колко висок е залогът

Според "Ди Велт" кризата в България би имала сериозни последствия за ЕС. С правителство на ГЕРБ, което се представя за европейско, но действа в полза на Русия, позицията на България спрямо Русия би могла да се разклати. А и корупцията заплашва сигурността на границата на ЕС. Колко много е заложено на карта става ясно от думите на досегашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“.

Той е под полицейска защита, след като разгласи какво става от години на един от най-важните контролни пунктове на Европа: границата между България и Турция, на която годишно се контролират по 70 000 камиона с храни. По думите на Христанов това място от десетилетие е в ръцете на мафията и на нейните помагачи. Разследване на място показало, че дори камерите за наблюдение там не функционират. А печалбите от нелегалните сделки, както предполагат службите за сигурност, възлизат на милиарди.

Слави с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Иванов

"Ди Велт" пише и това, че София е помолила германското правителство да изпрати митничари в подкрепа на българските власти. Финансовият министър в оставка Асен Василев съобщи дори, че те до две седмици ще пристигнат в страната. Германското издание пише, че финансовото министерство на Германия разглежда молбата, защото това в крайна сметка засяга потребителите в цяла Европа.

Шоуменът отказа да се отнесе сериозно към отговорността си

Коментарът по същата тема на "Тагесцайтунг" е под заглавието "Изметен от поста". Изданието описва събитията, предхождали вота, включително и това, че за продължителната политическа нестабилност е отговорен и Слави Трифонов, чиято партия ИТН зае първото място на изборите миналия юли. Шоуменът - който се изявява почти изключително в социалните мрежи - очевидно не пожела да се отнесе сериозно към политическата си отговорност, констатира Барбара Йортел.

АП: Вотът в България може да доведе до засилване на руското влияние

И „Винер Цайтунг“ споделя опасенията, че България би могла да се отклони в посока към Русия. Изданието отбелязва, че Русия от месеци провежда интензивна пропаганда в България, което прави с подкрепата на националистическата партия "Възраждане". Цитиран е политологът Първан Симеонов с думите, че българите изпитват емоционална близост към Русия. Виенският всекидневник посочва, че от предстоящите нови избори ще зависи дали България ще продължи демократичния курс на Кирил Петков, който настоява за борба срещу корупцията и за правни реформи. Ако той не успее да се наложи, ЕС може да се сдобие с враг в собствените си редици, заключава изданието

България пред нова стагнация?

За крах на мечтата за реформи говори и германският анализатор Кено Ферзек, който прогнозира, че България е изправена пред нова вътрешнополитическа стагнация. Тя и така отдавна е една от най-нестабилните в политически план държави в ЕС - с девет правителствени промени и шест парламентарни избора в последното десетилетие. А сега пропадна и поредната мечта за реформи – това беше предизвестеният край на продължителните спорове в четворната коалиция. Авторът смята, че падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти в последните години както за България, така и за ЕС: въпросът за оръжейните доставки и санкциите срещу Русия постоянно поставя на изпитания ЕС и неговите членове.

Кено Ферзек пише и това, че краят на правителството на Петков е тежък удар за България - имайки предвид, че премиерът в оставка за първи път от години предприе със своя кабинет сериозен опит за реформи срещу дълбоко корумпираните и като че ли нереформируеми структури в страната. В и така лишеното от илюзии българско общество краят на този експеримент вероятно ще доведе до още по-голямо разочарование от политическата класа и още повече летаргия на следващите избори, заключава коментаторът.

Последвайте канала на

Дойче веле
2649 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
българин

2022.06.25 | 07:29

7
списващ в германия, ама така написано все едно като е от германия немците са богове хахахахахаах пу да ева м@мичката ви гнусна мърши журналистически, до девето коляно всичко най-лошо
Каква

2022.06.25 | 07:20

6
е тая мумия поставена на диван с протегната ръка, така че да изглежда жива? Много добре балсамирана ми изглежда.
Още ли?!

2022.06.24 | 22:40

5
Този жив труп пак се размърдал! Докога?!
.

2022.06.24 | 21:43

4
Учиндолеца е правен с обратното на уя. Да му серем на мутрата .
Анонимен

2022.06.24 | 21:21

2
ТОП ИДИОТ Е ДЯДЯ СЛАВИ.
Дзън

2022.06.24 | 21:42

3
Много тъп!!

2022.06.24 | 19:50

1
глупости - христо в джипа на бобока - каква борба с мафията - махнаха спец проку ратура - пълни лъжи, заблуди и платени дрсканици

Добави коментар

Водещи новини