Кристиан Линднер: Можем да се учим от България за стабилността на държавните финанси! Изпращаме немски митничари на Капитан Андреево

  • 14 юни 2022 17:57

  • 4860
  • 29
Кристиан Линднер: Можем да се учим от България за стабилността на държавните финанси! Изпращаме немски митничари на Капитан Андреево
© МФ
Слушай новината Слушай новината

Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас, каза министърът на финансите Кристиан Линднер след среща в София с вицепремиера и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Сред темите на разговора бяха икономическата и фискална конюнктура в страната ни, Планът за възстановяване и устойчивост и провеждане на свързаните с него реформи, възможностите за задълбочаване на двустранните отношения и актуални въпроси от международния и европейски дневен ред, свързани последиците и предизвикателствата, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Асен Василев ще се срещне днес с германския си колега

„Имахме много добра дискусия с г-н Линднер", каза от своя страна Василев. По думите му тя е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на ГКПП „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. 

"Това е външна граница на Европейския съюз и ние заедно с немските колеги обследваме по сложност как да направим контрола по тази граница максимално най-сигурен, така че да гарантираме сигурността на европейската граница", допълни лаконично той.

"Споделям и желанието за по-тясно сътрудничество на ниво митнически служби, като ние вече водим разговори за предоставяне на персонал и създаване на общи екипи, които да работят в тази насока. В наш общ интерес е да защитаваме европейската граница срещу корупцията и финансовите престъпления. Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна и в тази насока", каза на свой ред германският финансов министър.

Втората тема беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната ня 1 януари 2024 г. и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, посочи той.

„Обсъдихме и споразумението между двете страни за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия", отбеляза Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

От гледна точка на България много ценим подкрепата на нашите германски колеги, както в двустранната област, така и в Съвета на ЕС и в другите европейски институции, където работим съвместно по няколко теми. Едната е за общо закупуване на енергоизточници, по-точно природен газ а, както и за общ европейски отговор на потенциалната криза, свързана с храните и зърното, каза още министър Василев.

Благодаря за изключително конструктивния обмен на информация между двете стани. Ние се срещаме в Брюксел, където обменяме опит на двустранно ниво, каза Кристиан Линднер. По време на нашите срещи обсъждаме общите стратегически цели и перспективи. Това е във взаимна изгода и за двете страни. Оценявам усилията на България и като партньори я подкрепяме. Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас, каза още Линднер. Изключително впечатляващо е нивото на държавния дълг на България. Ние можем само да се учим от българския опит за Плана за възстановяване и устойчивост, заяви германският министър.

Работим за общ отговор на агресивната война, която се води срещу Украйна, каза Кристиан Линднер. Ние водим тази борба заедно, включително и с европейските партньори. Имаме подкрепата на България и за санкциите, добави германският министър. Вземаме и общи мерки за защита от инфлацията и за  енергийна и финансова сигурност, каза още министър Линднер.

Двамата министри обявиха, че ще се засили сътрудничество на ниво митнически служители между двете страни. Ще се създадат общи екипи за работа на границата на България с Турция.  В наш общ интерес е да защитим  европейската граница, добавиха Линднер и Василев.

Впечатлен съм от модернизацията на държавната администрация и  от подготовката  за включване на България в еврозоната Подкрепяме българското правителство в усилията му за борба с корупцията и страната винаги ще може да разчита на нас в тази посока, добави германският министър.

Заедно с немските колеги  мислим да направим контрола на границата са Турция максимално сигурен, посочи отново Василев.

Запитан как ще  осигурим доставките на природен газ той посочи, че има сформирана работна група по проблема. Обследвана е инфраструктурата и се работи по общ договор между Гърция, Румъния, България и потенциално Украйна за доставка и пренос на десет милиарда куб метра природен газ, каза Василев.

Силно вярвам, че парламента има достатъчно отговорни депутати, които да приемат актуализацията на бюджета. Миналата година това се случи и успяхме да увеличим пенсиите и силно се надявам, че ще се намерят разумни депутати и сега, каза Василев в отговор на въпрос.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4860 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Мими

2022.06.14 | 19:58

17
Сто процента Кокорчо е дал дупе.При тази катастрофа да кажеш че финансите са стабилни,трябва да си идиот

2022.06.15 | 14:19

29
хахахаха
им@м 0бяснение...

2022.06.14 | 23:33

28
немцiте са гига-нек@дърни за да уст@н0вят липс@та на мiлярдiте, или пък се преструв@т, че всiчк0 е OK сам0 и сам0 да се п0ддърж@т пр0тивницiте на русiя, или липсв@щите милярдi от заемiте са предост@вени тих0мълк0м на укр@йна п0 съвместн@ европейск@ инициатив@...

2022.06.14 | 22:55

27
ПП ИДИОТЕСС ..ФИЛМ ПООРНО ПИКЧЪРС ПАРАПЕТ - САГАТА НА КИРУ И ЛЕНА .! ..... ...НА ЛЕНА И КИКИ ТРАВОЛТА ....ГЪЪЗ ...САГАТА ...! . АААААААААААА .....КЪДЕ СА ЖУРНАЛЯТААА ....?... М , ЙМ......, РаЗВЯВАХА БОЙКО КАК СПИ ГОЛ И НАПРЕКИ НА ЛЕГЛОТО С КЮЛЧЕТА И ПИСТОЛЕТИ НА ШКАФА .., БЕЗ ДА ПРОВЕРЯТ ДОСТОВЕРНО ЛИ Е .., НЕ Е ЛИ ДОСТОВЕРНО...., А СЕГА И ДУМА НЕМА ЗА ГЪЪЗ ПАРАПЕТА -ГЕЙТ ......!.......ЕЙЙЙ....МИСИИИРКИИИИИИИ....ПИЯЯЯНИИИ......КЪДЕ Р ГОШУ БОЕЦА , БЕНАТОВА КИРОЛЮБА .., ШИКЕРОВА , САШО ДИКОФФФЦИ , ПАУНИ РАЗНИ .....АААААААААААА ....КЪДЕ СТЕ БЕЕЕЕ ........?..... ИИИЗРОООДИИИИИ.......КЪДЕ СА.. ... БНТ , НОВА , ...БТВ .....СЕЛООООУУУ........МАААМИЦаТА ВИ СТРАХЛИИИВА. ЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙ..........., ДОРИ И РАЗМАЗАНО ЩЯХТЕ ДА ПУСНЕТЕ БОЙКО ,АКО ТОЙ БЕШЕ НА КАДРИТЕ НА ПАРАПЕТА ...НАЛИИ ...ЖУУРНАЛЯЯ.. . .ГАААДОВЕЕЕЕЕЕЕ.......НА ХУУУУУУУУУЙЙЙЙЙЙЙЙЙ......
Кристиян

2022.06.14 | 20:42

19
На кого да вярваме сега? На германеца, който от дете е възпитаван да бъде почтен и коректен или на българските мутри-тарикати Боку и Славчу, които чял живот бъркат в джоба на другите и тръбят навсякъде, че в хазната нямало пари, а държавния дълг растял с милиард на седмица. О, неразумни юроде не е възможно да си толкова тъ.п, или?
Глупака

2022.06.14 | 21:26

26
Когато те хвалят чуждите не е добре! Малък урок по дипломация.

2022.06.14 | 21:22

23
Я го духай бе червен помияр
Берлин

2022.06.14 | 18:42

2
либерлният педераст Линднер с 7%-овата си партия ще помага на избраните с машините на мадуро болшевики педераси! Ситкир бе изроди!
До долния

2022.06.14 | 21:24

25
Много си умен направо ти завиждам
Рим

2022.06.14 | 19:43

13
"Машините на мадуро болшевики", които бяха спазарени и поръчани от ПП ГРОБ :)))))

2022.06.14 | 19:56

16
Народа не трябва повече да избира ББ и Слави - мафията, иначе ще довършат държавата и Борисов ще раздаде на своя обръч 12 те милиарда, които ще ги даде Европа. 22%, които твърдо гласуват за ГЕРБ - СДС включват обръча от бизнес мафията, техните служители и подкупни анализатори, политолози и група граждани наивници.

2022.06.14 | 21:23

24
Червен боклук
стабилно е само КРАДЕНЕТО

2022.06.14 | 21:09

22
поредния немски олигофрен ...

2022.06.14 | 18:45

5
Айде ПП се бетонираха
Да бе да

2022.06.14 | 21:07

21
Знаеш ли как се бетонира глава. Само когато е празна и служи за кофраж. Като на хората от ПП.

2022.06.14 | 19:46

14
Главата определено ти е бетонирана
123

2022.06.14 | 21:03

20
Ама тоя е поздравил Бойко Борисов. Това беше по негово време.

2022.06.14 | 20:18

18
ташак си прави

Добави коментар

Водещи новини