Президентът: Семейните фирми са гръбнакът на икономиките по света и могат да допринесат за възстановяването им от кризите

  • 09 юни 2022 22:13

  • 1201
  • 9
Президентът: Семейните фирми са гръбнакът на икономиките по света и могат да допринесат за възстановяването им от кризите
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Семейните фирми са гръбнакът на икономиките по цял свят и могат да допринесат за възстановяването им от кризите. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на Международната годишна среща „Next Generation“ на Световната организация на фамилния бизнес, която обединява членове в над 60 страни на 5 континента.

Събитието, което всяка година се провежда на различен континент, събира близо 150 млади хора от 28 държави, наследници на едни от най-успешните семейни компании в света. Целта на форума е да бъдат обсъдени проблемите, предизвикателства и очакванията, пред които се изправят в ръководенето на своя семеен бизнес. След двегодишно отлагане заради пандемията тази година срещата за първи път се провежда в България, като домакин е „Сдружение на фамилния бизнес – България“, в което членуват 57 български фамилни компании, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев разговаря с представители на Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета"

"В България малките семейни предприятия, някои от които съществуват от повече от три поколения, осигуряват работни места и генерират значителни приходи", посочи президентът. Той изтъкна специалния характер на семейните фирми, които имат за цел да се развиват в продължение на поколения, за да бъде предаден бизнесът по-силен, за разлика от корпоративните субекти, които са ориентирани предимно към финансовата възвръщаемост в краткосрочен план. По думите на държавния глава е необходимо правителствата да подкрепят семейния бизнес, защото той носи ценности, които могат да допринесат за преодоляването на днешните предизвикателства.

„Вземането на решения в семейния бизнес се основава на общи ценности в семейството, които дават допълнително чувство за гордост и са конкурентно предимство“, подчерта държавният глава. Президентът изрази увереност, че семейният бизнес ще успее да се справи и с кризите, породени от пандемията и ръста в цените на енергийните ресурси и ще допринесе за възстановяването, устойчивостта и растежа на икономиките.  

Държавният глава открои пред представителите на фамилния бизнес предимствата на страната ни като място за инвестиции, сред които стратегическото географско разположение, макроикономическата стабилност, ниските оперативни разходи в рамките на ЕС. „Ако възнамерявате да развивате семейните си компании и да откривате нови клонове в чужбина, България е много подходящо място за това“, подчерта президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред представителите на семейния бизнес, които имаха възможност да зададат въпроси към държавния глава и да говорят с него.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1201 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ГЕРБ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯТ

2022.06.09 | 22:39

1
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО И ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАДАЛАТА СЕ ОЩЕ ПО ГОЛЯМА И ОПАСНА ЗА БЪЛГАРИЯ И ДЕМОКРАЦИЯТА КРИЗА.
Анонимен

2022.06.10 | 07:33

9
Просто правителството не трябва да пада и в тези трудни времена да се хвърля България отново в лапите на Радев.

2022.06.10 | 00:21

6
Нали се насраха да ги изчегъртват,как така се сетиха за ГЕРБ?
Нбй

2022.06.09 | 22:51

2
Семейство изостави държавата ще оправя
Ху кеърс

2022.06.10 | 03:11

7
Еби се помяр моята фамилия не плаща на роби като теб.Усъзнай се ти си наш ратай и ще бачкаш каквото ти наредим.А си и грозен ще те правя портиер на летището
Ггрр

2022.06.10 | 07:10

8
Семейство изостави държавата ще оправя Червен гладен Комунист безродни Конфискация на цялото имущество и забрана да напуска т
Каръдайь

2022.06.09 | 23:42

5
Те и там едни банкерчета семейство имат 400 трилиона долара всички спечелени от война

2022.06.09 | 23:32

4
Леле, колко тъп селяндур си! Няма развита държава в света без голяма и тежка индустрия! Германия, Франция, САЩ, Канада и т.н.
това управданието му

2022.06.09 | 23:21

3
за КРАДЕНЕТО на милярди от семейни фирми ли е ???????????????? Срам и позор !!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини