Депутатите приеха Закона за ДОО на първо четене в бюджетната комисия

  • 09 юни 2022 17:10

  • 1711
  • 2
©

Комисията по бюджет и финанси в НС решава дали да одобри актуализацията на бюджета на първо четене. Въпреки вчерашните политически трусове, кабинетът одобри проекта за актуализация.

Депутатите ще разгледат актуализацията на държавния бюджет, на НЗОК и на ДОО, в която се предвижда увеличаване на пенсиите и данъчни облекчения за работещи родители, както и редица други социални мерки.

Кирил Петков: Няма да позволим държавата да се хвърли в хаос, утре приемаме бюджета

Първа точка за разглеждане бе по предложение на ИТН да се стартират процесите за приемане на еврото в България. Любомир Каримански от „Има такъв народ“ подчерта, че от формацията са за по-бързото приемане на еврото, но по ясни и открити критерии. На обществото трябвало да е ясно какви са ползите и рисковете от това действие.

„Приемането на еврото е стратегически заложено за приемането на страната ни в ЕС. За да може да се спази датата 1 януари 2024 г. Трябва да се случат редица неща – от промяна на софтуера на банките, да се променят над 100 закона, трябва да сме технически готови за това. Всяка промяна трябва да се случи след одобрение от парламента. Освен това всички агенции и структури на държавата трябва да си променят процесите и софтуера, за да могат да предоставят адекватни услуги на гражданите. Точно това е заложено в Плана за възстановяване“, обясни министърът на финансите Асен Василев.

Според него ще бъде огромна грешка да се стопира техническия процес за приемането на еврото, докато бъде готов анализът на този процес. „Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да въведем еврото, но не сме стартирали процесите, въвеждането на еврото ще се забави, затова моето решение е да се отхвърли това предложение“, заяви финансовият министър.

Спирането на техническата работа би поставило под риск възможността да приемем еврото на 1 януари 2024 г. и е по-добре да запазим тази опция, добави Асен Василев.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че от динамиката на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в еврозоната в индикативния срок от януари 2024 година:

"Целият процес на присъединяване към еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев, както и обърна внимание, че заради събитията от миналото лято страната ни е скъсила сроковете, в които трябва да се подготви за въвеждането на единната европейска валута.

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото. Заради динамиката на политическите събития миналата година обаче, процесът е много забавен и сега трябва да се случи в рамките на 18 месеца, добави той: 

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът Димитър Радев, който участва в съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси, които обсъждат законопроект за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото.

След това бюджетната комисия ще обсъди и актуализацията на бюджета, след като отхвърли искането на ГЕРБ точката да отпадне от дневния ред.

След изслушване на експерти за техническите параметри, свързани с въвеждането на еврото, бе дадена почивка, след което ще се премине към обсъждане на актуализацията на бюджета.

„Абсолютно необходимо е да се увеличат осигуровките от максималния осигурителен доход. Според данните за недекларираният труд в страната 58% от работещите и 47% от работодателите попадат в този сив сектор, които не плащат осигуровки. С това трябва да се борим. За съжаление такива мерки не са заложени в законопроекта, който гледаме“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Съгласен съм, че има още неща, които трябва да се преборят по отношение на сивата икономика. Колегите от данъчната администрация обаче се справят доста добре. През миналата година бяха събрани 21,6% от БВП, тази година се очаква да се съберат 25,1% от БВП. Това е реално изсветляване на икономиката. Този процес не е завършен и ще продължи“, подчерта Асен Василев.

В края на дискусията депутатите приеха Закона за ДОО на първо четене.

Очаква се заседанието да продължи до късно вечерта. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1711 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЕРБ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯТ

2022.06.09 | 21:59

2
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО И ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАДАЛАТА СЕ ОЩЕ ПО ГОЛЯМА И ОПАСНА ЗА БЪЛГАРИЯ И ДЕМОКРАЦИЯТА КРИЗА.
ОСТАВКА БАНДИТИ

2022.06.09 | 17:24

1
Въвеждане на еврото ДА, но при други обстоятелства. Хората изтеглят депозитите си в банките, заради ниско доверие, шокова инфлация и превръщат парите си в евра. БНБ печата столевки и увеличава инфлацията, така че при намален БВП и голяма безработица, никой не иска да работи за 700 лв. , въвеждането на еврото е неплатежно способност на държавния дълг -ДЕФОЛТ. Изход е тези бандити от това правителство с бащицата им ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ оставка и да бъдат подведени под съдебна отговорност за руиниране на държавата.

Добави коментар

Водещи новини