Стою Стоев от ПП: Реформата и дигитализацията в здравеопазването вървят с пълна сила

  • 03 юни 2022 17:55

  • 495
  • 1
Стою Стоев от ПП: Реформата и дигитализацията в здравеопазването вървят с пълна сила
© NOVA NEWS
Слушай новината Слушай новината

При началото на сегашното управление дълговете на болниците бяха в размер на 700 млн. лева. Предишните 12 години този проблем е бил неглижиран. Сега държавата се опитва да изсветли всички процеси и да въведе изцяло нова финансова политика, защото не може болниците да продължат да трупат задължения безкрай. 

Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) Стою Стоев по повод днешната новина, че болница "Пирогов" има над 16 млн. лева просрочени задължения към март тази година. 

Над 16 млн. лв. са просрочените задължения на "Пирогов" към март тази година

"С "Александровска" болница е подобен проблемът - има сериозни задължения. Трябва да се осветли откъде идват тези задължения. Според мен това се дължи на неправилното разходване на средства. Нашата цел е да прекратим тази порочна практика, като не виждам нищо лошо болниците да се управляват и от прокуристи. Със сигурност цената на тока не е основната причина за натрупването на тези задължения. Дигитализацията в здравеопазването върви с пълна сила. Трябва да изчакаме внасянето на актуализацията на бюджета в парламента, за да видим колко допълнителни средства ще влязат в здравеопазването", добави той. 

Министър Сербезова с жестока критика към фирмата, доставчик на софтуера за електронното направление

"До първи август всички болнични заведения трябва да повишат заплатите на своите кадри. Болниците, които не успеят да направят това, няма да получат новите високи цени на клиничните пътеки. Тези болници ще получат около 15% увеличение на клиничните пътеки, а за другите болници увеличението ще е с около 25%. Ясно е, че има проблеми в здравеопазването и един от най-основните е липсата и застаряването на кадри. Заплатите ще се повишат. Трябва да се подобрят и условията на работа. Това са двата най-важни фактора, които ще накарат младите медици да останат и да работят в България", категоричен бе Стоев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЦАЦАРЧО

2023.06.16 | 10:50

1
КОЙ ТЕ БУТА БЕ, ПРАСЕ!

Добави коментар

Водещи новини